5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

Ultrahang-diagnosztika

Mi is az ultrahang?

Az ultrahang olyan mechanikai rezgés, amelynek frekvenciája 20 kHz és 100 MHz között mozog. Az ember hallása 20 Hz-től 20 kHz-ig terjed, vagyis nem olyan fejlett, hogy hallja az ultrahangot. Az ultrahangnak az orvosi gyakorlatban jelentős szerepe van, fontos képalkotó módszer. Segítségével egyes betegségek még akár tünet- és panaszmentes állapotban is felfedezhetőek.

Van-e káros hatása az ultrahangos vizsgálatoknak?

Az ultrahang nem ártalmas. A röntgennel ellentétben az ultrahang készülék nem bocsát ki káros sugarakat A vizsgálat nem jár kellemetlenséggel, akár naponta ismételhető. 

Mikor ajánlott a vizsgálatokon történő részvétel?

Mivel az ultrahangnak semmilyen káros hatása nincs, így gyakorlatilag a csecsemőktől kezdve egészen időskorig mindenkinél alkalmazható. Az emberek elsősorban panaszok miatt mennek el egy ultrahangos vizsgálatra, azonban fontos hangsúlyozni, hogy megelőzés céljából mindenkinek 1-2 évente ajánlott egy szűrő jellegű vizsgálaton részt vennie. 50 éves kor felett javasolt a rendszeres hasi-kismedencei ultrahang vizsgálat mellett a nyaki erek ultrahang vizsgálata is.

Milyen szervek vizsgálhatóak ultrahanggal?

Has (máj, epeutak, hasnyálmirigy, lép, vesék, hasi aorta)

Hasi vizsgálat: a szervek megnagyobbodása, szerkezeti eltérése, daganatok kimutatása, nagy valószínűséggel meghatározható, hogy jó vagy rosszindulatú daganatokról van szó. Gyulladások, , esetenként működési zavarok, epekövesség, vesekövesség, fejlődési rendellenességek.

Kismedence (húgyhólyag, nők esetében méh és petefészkek, férfiak esetében prosztata)

Herezacskó vizsgálata: herék szerkezete, gyulladása, daganatai, hereburkok elváltozásai, herevisszér jelenléte.

Emlők:

Emlő vizsgálatnál: ciszták, jó és rosszindulatú daganatok, egyéb szerkezeti eltérések.

Az emlő orvosi diagnosztikus vizsgálatában alapvető az ultrahang és 30-35 éves kortól a mammográfia.

Az emlőultrahang a körülírt eltérések (cysta, daganat) igazolásában nagyon pontos, de nem csalhatatlan vizsgálati módszer.

A 35 éves kor alatt a női emlő dús mirigyállománya a hagyományos röntgen mammográfia számára csak korlátozottan vizsgálható. Ebben az életkorban egy tapintható elváltozásról ultrahang vizsgálattal eldönthető, hogy folyadéktartalmú (ciszta), vagy szöveti szerkezetet mutat, hogy egymagában vagy többedmagával van-e jelen. Az eredmény ismeretében lehet dönteni  arról, hogy kontroll ultrahang, mintavétel illetve további vizsgálatok szükségesek-e.

A nagy feloldóképességű vizsgálófej segítségével megállapíthatóak a tejutak tágulatai, a mirigyállomány gyulladásos folyamatai is.

35 év felett az emlőszerkezetből adódóan ultrahang vizsgálattal önmagában nem deríthető fel valamennyi korai emlőrák. A pontosabb véleményalkotáshoz, az esetleges rosszindulatú folyamat biztosabb felismeréséhez emiatt (néhány kivételtől eltekintve) bizonyos időszakonként a mammográfia elkészítése is szükséges.

A vizsgálat az emlők, valamint a kétoldali hónaljárok, kulcscsont alatti területek, valamint a szegycsont környezetének a vizsgálatát is tartalmazza, melynek során megnagyobbodott, kóros nyirokcsomókat is fellehet ismerni.

Előkészítés:

A vizsgálat különleges előkészítést nem igényel. A vizsgálatnál az emlőket kell szabaddá tenni, tehát célszerű úgy öltözni, hogy e terület egészen a derékig könnyen szabaddá tehető legyen.

A vizsgálat átlagos hossza: 15-20 perc.

A fennt leírtaknak megfelelően az emlők ultrahangos vizsgálata nagyon fontos, de nem csalhatatlan módszer. Ezért a vizsgálatok között az emlő havi rendszeres önvizsgálata feltétlenül szükséges.Ezt lehetőleg ugyanabban az időben, a vérzés elmúltával ajánlott megtenni. Amennyiben számottevő változást észlel az emlők állagában , csomót tapint,véres váladékozást vagy nem múló bőrpírt lát, akkor forduljon kezelőorvosához vagy jelentkezzen ismételt vizsgálatra.  

Nyirokrégiók, lágyrészek

Lágyrészek vizsgálata: jó és rosszindulatú daganatok, izom – ínsérülések, felszaporodott folyadékgyülemek. Nyirok régiók vizsgálata során kimutathatóak a gyulladásos vagy daganatos kóros nyirokcsomók.

Ízületek ( pl.térd, váll)

Ízületek vizsgálata: ízületi folyadék, cysták, ganglionok jól kimutathatóak, egyes inak, szalagok szakadása is diagnosztizálható. ízületi degeneratív folyamatok kimutatása is lehetséges.

Erek pl. Nyaki nagy erek, illetve a végtagok vénái

Nyaki verőerek vizsgálata: az artériák falában kialakult meszesedések, kóros szűkületek és elzáródások. Kóros irányú áramlás.

Mely szervek nem vizsgálhatók ultrahanggal?

A gyomor és a belek.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy ezen szervek elsődleges vizsgáló módszere az endoszkópia valamint a kontrasztanyaggal való feltöltéses vizsgálat. 

Az ultrahang vizsgálat során esetenként azonban előfordul, hogy szembesülünk nagyobb béldaganattal, bélfalvastagodással járó bélgyulladásokkal.

Szükséges-e beutaló az ultrahangos vizsgálatokhoz?

Amennyiben a páciens magánúton kívánja elvégeztetni a vizsgálatot, abban az esetben nem szükséges a beutaló.

Hogyan zajlik egy ultrahangos vizsgálat?

A páciens a vizsgálandó testrészét szabaddá teszi, ezután lefekszik a vizsgálóágyra. Ezután ultrahangos zselével kell bekeni a vizsgálandó részt, mert így lehet megvizsgálni. A képek értékelése után a páciens írásban megkapja az eredményt.

Mennyi időt igényel egy ultrahang vizsgálat?

Általában 15-20 perc szükséges egy vizsgálathoz.

Milyen gyakorisággal ajánlott?

Panaszok esetén mihamarabb, egyébként a korábbi vizsgálatok során meghatározott kontrollok időpontjában történjen vizsgálat. 

Egyébként általános egészségi állapottól és rizikófaktortól függően 1-2 évenként javasolt.

Előkészítés:

  • Csak a hasi ultrahang vizsgálat igényel előkészülést.
  • A vizsgálat előtt 5-6 órával már nem szabad étkezni. Kávé fogyasztása sem megengedett!
  • Csak szénsavmentes vizet lehet inni ebben az időszakban.
  • A rendszeresen szedett gyógyszereket vízzel be lehet venni.

Fontos hogy a hugyhólyag vizelettel telve legyen, ezért a vizsgálat előtti órában szénsavmenes víz fogyasztása javasolt.

Előző nap ne fogyasszon puffasztó ételeket, mert a bélgázok nehezítik egyes szervek megítélését.

SPECIÁLIS VIZSGÁLATUNK: NEUROSONOGRAPHIA

Zsibbadást érez az ujjvégeken?

A kezdetben csak kellemetlen, majd egyre kínzóbb zsibbadást, sokszor az érintett testrészt behálózó perifériás idegek összenyomódása okozza. Az idegek testünkben gyakran izommal, ínnal és csonttal körbezárt keskeny csatornákban futnak. Ezek a csatornák az alagutak, ha a benne haladó idegek nyomás alá kerülnek, alagút szindrómáról beszélünk. Testünk több pontján találhatunk ilyen  izomból, szalagokból és csontokból alkotott alagutakat. Ezekben az alagutakban idegek és erek haladnak, amik gyakran nyomás alá kerülnek, ezzel különböző mértékű kellemetlenséget okozhatnak: zsibbadást, érzéskiesést, fájdalmat, izomgyengülést. Amennyiben hasonló tüneteket érez, lehetséges Önnek is ilyen problémája van.

Az alagút szindrómák sikeres kezeléséhez pontos diagnózis szükséges, melyhez nagy segítséget jelent a neurosonographia.

A neurosonographia (az idegek ultrahangos vizsgálata) a végtagok perifériás idegeinek a  vizsgálata. Ennek során az idegek ( pl. nervus medianus, nervus ulnaris) lefutását, szerkezetét vizsgáljuk. Felfedezhetők az ideg sérülései, leszorításból következő elváltozásai (ún. kompressziós vagy alagút szindrómák), esetleg daganatai.

Milyen előkészítést igényel a vizsgálat?

A vizsgált testrésznek szabadnak kell lennie. Amennyiben rögzítés van a végtagon, akkor azt el kell távolítani. Megjegyzés: az idegek vizsgálata az axillától a kéz,csukló régiójáig végig megtörténik, a tünetek alapján  a  vizsgálati fókusz megjelölése ( esetenként speciális kérdőív kitöltése) azonban szükséges a pontos diagnózis érdekében.

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálandó területre ultrahang gélt teszünk. A precíz képalkotáshoz speciális magas frekvenciájú, kiváló felbontású linearis vizsgálófej szükséges. Ennek segítségével felkeressük az ideg lefutását, megítéljük az ideg szerkezetét, elváltozását. Áttekintjük az adott ideg környezetét is.

A beteg írásos véleményt kap a vizsgálat után.

A vizsgálat fájdalommentes.

Mit jelent, hogy szonográfer? Kik a szonográfusok?

A szono- előtag az ultrahang vizsgálatra utal, a szonográfusok, pedig olyan magasan képzett szakemberek, speciális szakasszisztensek, akik ultrahang vizsgálatot végeznek önállóan, radiológus szakorvosi megbízással, szakmai felügyelettel.
Működésüket a 32/2008. (VIII. 14.) EüM rendeletben szabályozottan végzik.

Milyen szintű képzésben részesülnek?

Az ilyen szakemberek képzése a legmagasabb szinten történik, jelenleg felsőfokú képzés formájában érhető el a képesítés. A képzési időszak vonatkozásában több alternatíva áll fenn, különböző időtartamokkal, egy-négy éves képzéssel, eltérő kompetenciaszintekkel.

Miért van szükség ilyen szakemberekre? Szakmailag támogatott ez a tevékenység? (Jogos a kérdés, hiszen nem orvosok.)

A technika gyors fejlődése, differenciálódása az ultrahangdiagnosztikával foglalkozó szakemberek, radiológusok és szonográfusok specializálódását és az ilyen szakemberek számának fokozatos növekedését igényli. A képalkotó szakma jelenleg is tartó robbanásszerű fejlődése, és a hazai radiológusok számának csökkenése, új megoldásokat követelt, már évekkel ezelőtt.
Az egyre növekvő mennyiségű képalkotó feladat ellátására a megoldás egyik módja az orvosi feladatok szakmailag megalapozott megosztása, magasan képzett szakdolgozók, új diplomás szakemberek bevonása. Ennek a felismerésnek a jegyében támogatja a Magyar Radiológusok Társasága Ultrahang Szekciójának vezetősége a szonográfus képzést és tevékenységet.

Hogyan végzik a vizsgálatokat?

A szonográferek önállóan végeznek ultrahangvizsgálatokat, de fontos hangsúlyozni, hogy radiológus szakorvosi megbízással, felügyelettel.
Az ultrahangvizsgálatokról a szakma szabályainak megfelelő részletes képi dokumentációt készítenek, és azt archiválják is. Előkészítik a vizsgálat írásos dokumentációját, amit a képi dokumentációval együtt egyeztetnek a radiológus szakorvossal. Szükség esetén a vizsgálatot a szonográfus és a radiológus szakorvos közösen kiegészíti. Az ultrahangleletet pecséttel és aláírással hitelesítve a radiológus szakorvos validálja, így lesz az érvényes. A leleten szerepel a szonográfus neve és aláírása is.
A nemzetközi gyakorlatban arra is van példa, hogy megfelelően képzett radiográfus, illetve szonográfus önálló leletezési jogot kap. Egyes specialitásokban Magyarországon is előfordul önálló leletezés – főként has és kismedence – keringés (hasi erek duplex vizsgálata, végtagi erek duplex áramlásvizsgálata, carotis duplex ultrahangvizsgálat esetén.
Az Oliva Med Magánklinikán csak radiológus szakorvos felügyelete mellett történik a szonográferes tevékenység.


Előzmények, kitekintés:

Az első szonográfus társaságot 1970-ben hozták létre az Egyesült Államokban (The Society of Diagnostic Medical Sonography, SDMS). Jelenleg is ez a legnagyobb létszámú és tekintélyű szonográfus szervezet. Létszámuk 2008-ban 50300 fő volt.
Az ausztrál szonográfus társaságot 1992-ben alapították.
Az Egyesült Királyságban 1997-ben képeztek először szonográfusokat.
Magyarországon 1998-ban lehetett először elindítani az államilag elismert (Országos Képzési Jegyzék, OKJ) szakképesítések közé tartozó általános és vascularis ultrahang-diagnosztikai, valamint a szülészeti-nőgyógyászati ultrahang-diagnosztikai szakasszisztens szakképzést a 2/1998. (II. 6.) NM rendelet alapján. Az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet (ETI) 2003-ban az ultrahang-diagnosztikai szakasszisztens szakot, majd 2008-ban a szonográfus szakasszisztens szakot felvette képzései közé és szervezi ezeket a tanfolyamokat, valamint a hozzájuk tartozó szakmai képzést.

A képzésről röviden:

A 2008-ban hatályba lépett EüM rendelet a szonográfus szakasszisztensek képzését kétéves radiográfus képzésre építi, iskolarendszeren kívüli képzéssel, 800 óra maximális képzési idővel.
A főiskolai képzés keretében négyéves képzési idővel diplomás diagnosztikai képalkotó (BSc) szakembereket képeznek.
1997 óta van lehetőség akkreditált felsőfokú képi diagnosztikai és intervenciós asszisztens szakképesítés megszerzésére is.


További kérdések, megjegyzések:

- Befogadja-e a radiológus szakma a szonográfusokat?
- Ki vállalja a felelősséget a szonográfus által végzett vizsgálatért, kinek a feladata a szonográfus ellenőrzése?

Fontos tény, az Európai Radiológus Társaság (ESR) 2010-ben megjelent állásfoglalása is hangsúlyozza, hogy az ultrahang-diagnosztikai ellátásban a radiológusok mellett lényeges szerep jut a szonográfusoknak is. Ennek megfelelően a szonográferek világszerte elismerten dolgozó szakemberek.

A leírtakkal célunk a tájékoztatás, hogy mindenki elfogadja, megértse a szonográferek tevekénységét, annak magas színvonalát és szükségességét.
Tapasztalat az, hogy viszonylag kevés megbecsült szonográfus tevékenykedik a gyakorlatban ma Magyarországon (sajnos többen vannak, akik külföldre mentek a képzés után), ezért sem tud mindenki erről a lehetőségről.
Jó érzés, hogy régiónkban Békéscsabán a Réthy Pál kórházban (jelenlegi néven: Békés Megyei Központi Kórház) 2013 februárja óta dolgoznak szonográfusok. Lelkiismeretesen, megbízhatóan, nagy szakmai tapasztalattal tevékenykednek mindennap.

Kedves Páciensünk!

Engedje meg, hogy kicsit magunkról is írjunk:

Az Oliva Med Magánklinikán egyes vizsgálatokat szonográferes tevékenységgel kezdtük végezni 2019 tavaszán, így újabb lehetőséget nyújtunk a hozzánk vizsgálati kéréssel fordulóknak. Fokozatosan növekszik azon pácienseink száma, akik részben panaszmentesen, részben panaszokkal kerülnek szonográferünkhöz vizsgálatra, így ez rendszeressé vált nálunk.
Ebben az Ön számára kicsit szokatlan esetben a vizsgálat manuális részét szakképzett szonográfer végzi (Fekete-Hőgye Tünde), de természetesen Dr. Tasnádi Tünde radiológus főorvos véglegesíti a szakmai értékelést és állapítja meg a diagnózist a teljes, részletes képi dokumentáció áttekintése alapján. Az ultrahangleletet Főorvosnő pecséttel és aláírással is hitelesíti. Amennyiben olyan eltérés kerül felismerésre, ami pontosítást vagy akár csak megerősítést igényel, természetesen kiegészítő vizsgálatot is végez személyesen Főorvosnő, a leletek hitelessége így garantált.

Dr. Tasnádi Tünde: „A magas szintű betegellátást rendkívül fontosnak tartom. Fekete-Hőgye Tünde személyében megtaláltam azt a szakembert, akivel együtt dolgozva sikerült elindítani a szonográferes vizsgálatokat. Tünde rendkívül jól képzett, és mindemellett 6 éves tapasztalattal rendelkezik, ami tudjuk nagyon fontos a diagnosztikus munkában.
Jól tudunk együtt dolgozni, hiszen a vizsgálati technikát részben tőlem tanulta a képzése, gyakorlati időszaka alatt, és régóta együtt dolgozunk nap mint nap a kórházban is. A folyamatos képzését is fontosnak tartom, így szakmai továbbképzések mellett gyakran előfordul, hogy a munkám során előforduló orvosilag érdekes eseteimet is prezentálom neki.”

 

Dr. Tasnádi Tünde
Radiológus szakorvos, Főorvos
Rendelés:
Kedd, Csütörtök 9:00 - 12:00 és 16:00 - 20:00
Szerda, Péntek 16:00 - 20:00
Szombat: 9:00 - 12:00
Dr. Vághy Rita
Radiológus szakorvos, adjunktus
Rendelés: Szerda 9:00 - 12:00
Fekete-Hőgye Tünde
szakképzett sonográfer

Oliva Med Magánklinika +36709776004