5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

Mit érdemes tudni a pajzsmirigy göbökről?

Tudjon meg többet a pajzsmirigy ultrahangvizsgálatról és a  pajzsmirigy göbökről! 

A pajzsmirigyben kialakuló göbök egy része tapintható. Sok páciens ilyen panaszokkal érkezik ultrahang vizsgálatra. 

A nem tapintható göbök gyakran egyéb irányú képalkotó vizsgálat során kerülnek felismerésre (carotis-Doppler uh, nyaki CT/MR), ezek száma az utóbbi években tapasztalataim szerint jelentősen megnőtt. Ezek még  tünetmentes esetben is  további vizsgálatokat vonnak maguk után. 

A göbök kezeléseként műtéti eltávolítás elsősorban akkor jön szóba, ha a megnagyobbodott pajzsmirigy kompressziós (nyomási) tüneteket okoz vagy ha a göb rosszindulatú. 

A legtöbb göb azonban nem daganat miatt, hanem jódhiány talaján alakul ki és klinikai tünetet nem okoz. Csak kis hányaduk (5%) rosszindulatú. A pajzsmirigyrák előfordulása tehát alacsony, de sajnos az utóbbi években növekszik. 

Az ultrahang vizsgálatok célja elsősorban a klinikai kivizsgálás, de irányulhat panaszmentes esetben a malignus (rosszindulatú) daganatok kiszűrésére is.  

Az ultrahangvizsgálat a pajzsmirigy diagnosztikában kulcsfontosságú alapvizsgálat, rendszerint ez az első választandó képalkotó módszer. A legjobb felbontást ezzel a metodikával lehet elérni, már 2 mm-es cysták és 3 mm-es szolid képletek is elkülöníthetők. Mind göbös, mind diffúz betegségben rutin vizsgálat az ultrahang.  

Nagy felbontású UH-vizsgálattal a göbök szerkezete jól jellemezhető. A szolid göbök echostruktúráját a normális pajzsmirigy szerkezetéhez hasonlítjuk, Így lehet izoechogén, echodús vagy echoszegény. A göbök mérete és szerkezete kerül leírásra az írásbeli leletekben. 

A göbök gyakran tartalmaznak cystosus területeket, de valódi cysta is kialakulhat a pajzsmirigyben.

A pajzsmirigygöb ultrahangvizsgálatának célja, hogy elkülönítse azokat a jóindulatú göböket, amelyekkel nincs további teendő azoktól, amelyeknél követést, endokrinológiai (szakorvosi) ellátás szükséges vagy esetleg kisebb-nagyobb valószínűséggel malignitásra gyanúsak és mintavételt (aspirációt,biopsziát) igényelnek.

Amennyiben pajmirigy problémája van vagy tünetmentes, de szeretné megtudni milyen a pajzsmirigyének az állapota az Oliva Med Magánklinika Ultrahang rendelésén és Endokrinológiai szakrendelésén tudunk segíteni Önnek. 

Dr. Tasnádi Tünde - Radiológus szakorvos, Főorvos

Telefon: +36709776004

Dr. Fehértemplomi Katalin - Belgyógyász, endokrinológus szakorvos

Telefon: +36709776004