5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

Mindent a prosztatarákról II. - PSA szint

A PSA a prosztata mirigyei által termelt fehérje, melynek nagyobb része az ondóban választódik ki, de kis mennyiségben a véráramba is jut.  A PSA szint egészséges férfiaknál is lehet eltérő, népcsoportonként más és más eredményt mutathat, valamint az életkortól is függ.

A PSA szerv specifikus, és nem betegség specifikus, ami azt jelenti, hogy a prosztata bármilyen izgalma, betegsége megemelheti a PSA értékét. Éppen ezért végbél vizsgálat, magömlés, katéterezés után legalább 2 napot várni kell a labor vizsgálattal! De így kell tenni egész napos kerékpártúra, hasmenés, illetve zajló prosztata gyulladás esetén is.
Ugyanakkor a PSA vizsgálat legnagyobb jelentősége a prosztatarák diagnózisában van.
Önmagában a PSA vizsgálat még nem elegendő a diagnózis felállításához, bármilyen prosztata betegség diagnózisához elengedhetetlen az urológiai szakvizsgálat, a végbélen keresztüli prosztata tapintás, az ultrahangos vizsgálat, szükség esetén CT vagy MRI.
Az esetleges prosztatarák kimutatásához mindenképpen szükség van UH vezérelt prosztata biopsziára, hogy a szövettan ismeretében a megfelelő kezelést megkaphassa a beteg.
A PSA szint rendszeres ellenőrzése az alapja a prosztatarák követésének is, a PSA szint alakulása a kezelés hatékonyságát jól mutatja.

Tekintettel arra, hogy a prosztata rák a férfiak harmadik leggyakoribb daganat félesége, és kezdeti stádiumban nem okoz panaszokat, ezért kiemelt jelentősége van a szűrésnek, melynek egyik alapköve a PSA vizsgálat.
45 év felett ezért minden férfinak erősen ajánlott urológiai szakvizsgálaton részt venni, kiegészítve a PSA vizsgálatával.

Bejelentkezés:  +36709776004