5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

A konfliktusok kezelése

A konfliktusok mindenki életét behálózzák, azonban sok, felesleges stressztől óvhatjuk meg magunkat, ha megtanuljuk, hatékonyan kezelni ezeket a helyzeteket. Íme, néhány hasznos stratégia Thomas-Kilman konfliktuskezelési modellje alapján.

1. Versengő viselkedés

Akkor érdemes alkalmazni, ha gyors döntésre van szükség, „ha a tettek mezejére kell lépni”. Ilyen viselkedést alkalmazhatunk például, ha veszélyben vagyunk és meg kell védeni magunkat. Előnye, hogy kézben tudjuk tartani a helyzetet. Hátránya, hogyha, sokat alkalmazzuk erőszakossá és agresszívvé válhatunk.

2. Együttműködő viselkedés

A különböző nézőpontok összegzésével, mások elkötelezettségének megnyerése érdekében célszerű alkalmazni. Ezzel a konfliktuskezelési stratégiával kölcsönösen előnyös, közös problémamegoldásra lehet törekedni, viszont sok időbe és energiába telik.

3. Kompromisszumos viselkedés

Mérsékelten fontos célok esetén érdemes alkalmazni, amelyek nem érik meg a vitát. Előnye, hogy további vagy más fontos célok, értékek miatt engedményeket lehet tenni. Hátránya, hogy általa könnyen feladjuk a számunkra fontos dolgokat is.

4. Elkerülő viselkedés

Akkor alkalmazzuk, ha a téma érdektelen a számunkra, vagy ha nincs esély a cél elérésére, illetve, ha a konfrontációból több kárunk származik, mint hasznunk. Előnye a lényeges és lényegtelen információk szétválasztása segítségével, a lényegtelenre nem figyelünk tovább oda, így nem pazarolunk rá több energiát. Hátránya, hogy túlzottan tapintatos és óvatos, a „tabu” témák így a szőnyeg alá kerülnek.

5. Alkalmazkodó viselkedés

Ezt a viselkedést akkor alkalmazzuk, ha fontosabb az együttműködés, mint a harc, ha az adott kérdés a másiknak fontosabb, mint nekünk, illetve, ha vesztésben vagyunk és a további vita, csak növelné a károkat. Rugalmasság jellemzi ezt a viselkedést. Hátránya viszont, hogy a tekintély és a befolyás csökken általa.

Ezeket a viselkedéseket, helyzettől és körülménytől függően változtathatjuk, nem célszerű jóra vagy rosszra felosztani őket, mert adott feltételek közepette bármelyik lehet szükséges, illetve előnyös vagy hátrányos a számunkra.

Sándor Tímea - pszichológus, coach
Oliva Med Magánklinika +36704593073