5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

Urológia

Az urológus a húgy- és nemi szervekkel foglalkozó szakorvos. Nemcsak a férfiak fordulhatnak hozzá, foglalkozik mindkét nemnél a vesékkel, a húgyutakkal, a húgyhólyaggal, a húgycsővel, a nemi szervek húgyutakkal közös szakaszaival, férfiaknál a prosztatával, ondóhólyaggal, hímvesszővel, herékkel – illetve ezen szervek megbetegedéseivel, elváltozásaival.

Nőknél a leggyakoribb probléma az akaratlan vizeletvesztés (inkontinencia), a visszatérő húgyúti fertőzések, míg a férfiak vizelési panaszaikkal (melynek oka lehet akut, vagy krónikus gyulladás, jó-,vagy rosszindulatú prosztata megnagyobbodás), illetve merevedési zavaraikkal, szexuális problémáikkal fordulnak leginkább az urológushoz magánellátás keretében.

Ugyanakkor az utóbbi években meg lehet figyelni azt a tendenciát, hogy egyre sokrétűbb panaszokkal jelennek meg a páciensek magánrendelésen is orvosuknál.

A gyermekek – főleg a fiúgyermekek – vizsgálata és ellátása elsősorban a fejlődési rendellenességek kiszűréséből, a here leszállási zavarának megoldásából, a hímvessző különböző problémáinak ellátásából áll.

Az urológiai vizsgálat menete és diagnosztikai eszközei

Amikor urológushoz fordulunk, az első dolog, hogy részletesen kikérdez kórelőzményeinkről, tüneteinkről, gyógyszereinkről, előző kezeléseinkről és átnézi korábbi leleteinket- ezért ezeket mindenképpen vigyük magunkkal a vizsgálatra. Vizsgálat előtt sor kerülhet speciális kérdőívek kitöltésére is.

Az anamnézis felvételét követi a fizikális vizsgálat, mely magában foglalja férfiak esetén a végbélen keresztüli prosztata vizsgálatot is, adott esetben a vizelet vizsgálatával egyetemben. Nőknél szükség lehet a vizelet katéteres vizsgálatára is. Mind a végbélen keresztüli vizsgálatot, mind a katéterezést is a legnagyobb kímélettel végzik.

Az urológiai alapvizsgálat nagyon gyakran kiegészül az urológiai szervek ultrahangos vizsgálatával, mely révén a diagnózis felállítása sokkal könnyebb lesz. Az UH vizsgálat férfiaknál kiterjed a vesék, húgyhólyag, prosztata, herék, nőknél pedig még a kismedence vizsgálatára. Fontos, hogy az urológiai vizsgálat előtt egy órával már ne vizeljen a páciens, hogy teltebb hólyag mellett lehessen vizsgálni a környező szerveket.

Kiemelt figyelmet kívánunk biztosítani prosztatarák szűrésre érkező pácienseinknek, így szükség esetén lehetőség van vizelet és vér labor vizsgálatára is. A vérvétellel tumor markereket (PSA, free-PSA) , speciális hormonokat is tudunk vizsgáltatni, természetesen a vesefunkciós és egyéb alap laborok mellett.

A diagnosztika kiegészülhet a húgyhólyag tükrözés , prosztata biopszia lehetőségével, igény esetén altatásban is. Ezen beavatkozások a minden igényt kielégítő műtő blokkban kerülnek sorra külön egyeztetett időpontban.

A gyógyulás útja

Nagyon sok urológiai betegség gyógyszeres kezeléssel, gyógyhatású készítményekkel, életmódi tanácsokkal, psychés vezetéssel gyógyítható.

Amennyiben a gyógyszeres kezelés nem elegendő, akkor lehetőség van ambuláns beavatkozások, egynapos sebészeti műtétek elvégzésére is a jól felszerelt műtőben – akár altatásban is.

A következő ambuláns beavatkozásokra van lehetőség:

 • hólyagtükrözés
 • katéter csere
 • hímvessző fityma letapadásának oldása (gyermek esetén)

Tervezett egynapos urológiai műtétek:

 • circumcisio ( körülmetélés)
 • frenulotomia ( fitymafék bemetszése)
 • hímvessző biopszia
 • vasectomia ( sterilizálás )
 • hydrokelectomia ( herevízgyülem műtéte)
 • varikokelectomia ( hereviszér tágulat műtéte)
 • funiculus cysta exstirp. ( herevezeték cysta eltávolítás )
 • polipus urethrae exstirp. ( húgycső polip eltávolítás )

 

Dr. Bartóki László
Urológus szakorvos, Főorvos
Rendelés: Csütörtök 13:00 - 17:00

Dr. Constantinescu Sebastian Dorel 
Rendelés: Hétfő 16:00 - 19:00
Oliva Med Magánklinika +36709776004