5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

Szülészet - Nőgyógyászat - Dr. Tóth Judit

Rendelésemen, a nőgyógyászati vizsgálat természetesen a megismerkedéssel kezdődik. A beszélgetés során a páciens elmondja az állapotával kapcsolatos tüneteket, panaszokat, szóba kerülnek a korábbi, akár más szakterületeket is érintő betegségek. Számomra rendkívül fontos, hogy a bizalommal hozzám forduló nőtársaim megértő, kellemes körülmények között tudjanak tanácsot kérni az Őket érintő problémákra, illetve hogy a nőgyógyászati vizsgálat előtti félelem hamar elillanjon és szinte a fájdalommentes vizsgálat emlékével térjenek haza.

Nőgyógyászati vizsgálat során az alábbi kérdésekre kell felkészülni:

  • Mikor volt az utolsó menstruáció első napja?
  • Szabályos-e a menstruációs ciklus (hány naponta jelentkezik, hány napig tart)?
  • Görcsökkel jelentkezik?
  • Volt-e vetélése, szülése?
  • Mikor volt legutóbb nőgyógyászat vizsgálaton?
  • Mikor járt utoljára méhnyakrák szűrésen, mi volt az eredménye?
  • Korábban volt-e valamilyen nőgyógyászat betegsége, műtéte?
  • Van-e gyógyszerallergiája?
  • Milyen fogamzásgátló módszert használ?
  • Szexuális kapcsolat volt-e már, jelenleg van-e?

Amennyiben dokumentumokkal (lelet, zárójelentés) rendelkezik, célszerű azokat magával hozni. A megbeszélést követően történik a nőgyógyászat vizsgálat. Elsőként áttekintésre kerülnek a külső nemi szervek, ezután következik a feltárás, amelyet különböző méretű steril hüvelytükörrel végzek. Megtekintés után történik a cytologiai mintavétel, aminek eredményét kb. 2 hét múlva kapjuk kézhez. Ha szükséges, lehetőség van további vizsgálatok elvégzésére is (pl. mikrobiológiai mintavétel, HPV-vizsgálatra mintavétel). Ezt követően kerül sor a tapintásos, ún. bimanuális vizsgálatra, amely során hasfalon keresztül is megtapintom a kismedencei szerveket.

Kiegészítő vizsgálatként az esetek többségében szükség lehet hüvelyi ultrahang vizsgálatra is, mert tapintással nem minden esetben ítélhetők meg a belső szervek. Az Oliva Med Magánklinikán a nőgyógyászati ultrahang vizsgálathoz egy modern Hitachi ultrahang készülék áll rendelkezésre pácienseim magas szintű vizsgálatához.

A hüvelyi ultrahang vizsgálat elvégzésének előfeltétele, a húgyhólyag kiürítése.

A vizsgálatok elvégzése után természetesen lehetőség nyílik az időközben megfogalmazódott kérdések feltételére, fogamzásgátlási tanácsadásra, szükség esetén gyógyszeres kezelés felállítására egyaránt.

Természetesen rendelésemen lehetőség van terhesség megállapítására, illetve terhességgondozásra is. A várandósság időszakában különösen figyelmet kell fordítanunk a várandós kismama állapotára és a magzat méhen belüli fejlődésére. A különböző terhességi hetekben eltérő vizsgálatokon szükséges részt venniük a kismamáknak, mely az egészséges és biztonságos várandósság elengedhetetlen feltétele. A családdá válás a terhesség megállapításánál kezdődik így vizsgálatainkon már a kezdetektől jelen lehetnek az apukák is. A terhességmegállapítás során szükséges egy alap nőgyógyászati vizsgálat, illetve méhnyakrákszűrés elvégzése, valamint a terhes rizikócsoportba történő besorolása. Az első alkalommal megbeszéljük a várandósgondozás során szükséges vizsgálatok menetét, illetve tanácskozunk a terhesvitaminok szükségességéről. Ezt követően az előírt protokoll szerint végezzük a terhesgondozást.

Rendelésemen exkluzív, nyugodt körülmények között várom Önt vagy hozzátartozóját.

 

Dr. Tóth Judit
Szülész, nőgyógyász
Rendelés: Kedd, Csütörtök 9:00 - 20:00
Oliva Med Magánklinika: +36709776004