5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

Gyermekpszichológiai tanácsadás

Szülőnek lenni jó, felelősségteljes, nemes feladat. Munkám során azonban sokszor tapasztalom, hogy a szülők a legjobb szándékuk mellett is tanácstalanná válnak, amikor gyermekük viselkedésében valami szokatlan, pillanatnyilag kezelhetetlennek tűnő nehézséggel találkoznak.

A gyermekek által megélt belső feszültségek változatos tünetek formájában jelentkezhetnek, gyakoriak az iskolai vagy óvodai magatartás-, illetve az alvás- és evészavarok, vizelet és széklettartási problémák, pszichoszomatikus tünetek, dühkitörések, körömrágás, tic, nyugtalanság, figyelemzavar, a szülőkhöz való túlzott ragaszkodás vagy elutasítás, az óvoda- vagy iskolafóbia, a serdülőkori motiválatlanság, viselkedés probléma.

Alapvetően a pszichológus nem „nevel”, hanem megtanul a gyermek sajátos nyelvén kommunikálni, és olyan élményeknek biztosít teret, amelyek a tüneteket okozó lelki elakadások feloldását segítik. Munkám részben az életkori sajátosságból eredő nevelési nehézségek feltárása, részben a zavaró viselkedéses tünetek gyökerének feltárása és kezelése, ennek során számomra a legfontosabb szempont a gyermek érdekének figyelembe vétele, az ő támogatása, pszichológiai eszközökkel (beszélgetés, játék, rajz) való segítése. Azonban a foglalkozások legfontosabb hatótényezője az a bizalomteljes légkör, melyben lehetővé válik a szülők és gyerekek problémáinak őszinte feltárása és kezelése, melynek során a gyermekkel való kapcsolat biztonságot nyújtó, stabil, elfogadó légkörében a gyermek mind többet és többet tárhat fel a belső világából.

Szemléletem családközpontú, integratív, több éves tapasztalatom az, hogy a gyermek lelki egészségének helyreállítása a szülőkkel folytatott hatékony együttműködésen alapul. A gyermekek legjobb "pszichológusai" valójában a saját szüleik tudnának lenni, a gyerekekre a legnagyobb hatást mindig családtagjaik, a számára minden tekintetben példát jelentő szülők gyakorolják, akár tudatában vannak ennek, akár nem. Éppen emiatt a pszichológus, a kívülálló szakember tudása és segítségnyújtása is akkor tud igazán érvényesülni, ha a gyermekkel való foglalkozás a szülőkkel való rendszeres egyeztetéssel - szülőkonzultációval -, bizonyos esetekben pedig a szülőpár vagy a család egészének terápiájával egészül ki.

A pszichológus titoktartási kötelezettségénél fogva bizalmasan kezeli mindazon információkat, amelyekhez a munkája során hozzájut.

Amennyiben gyermeke nevelésével kapcsolatban tanácsra, útmutatásra van szüksége, vagy szeretné, ha gyermeke hatékony szakmai segítséget kapna, forduljon hozzám bizalommal. A konzultációk és a pszichológiai foglalkozások pozitív hatása az új, működőképesebb családi egyensúly kialakulására sokszor már néhány alkalom után észrevehető.

 

Vas Gabriella Klára
Klinikai szakpszichológus, Gyermekpszichológus
Rendelés: Kedd 17:00 - 19:00 és Péntek 15:00 - 18:00
Oliva Med Magánklinika Bejelentkezés: +36703630769