5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

Pajzsmirigy betegségek-endokrinológiai szakrendelés

Mi az endokrinológia?

A hormonzavarok kivizsgálásával és kezelésével az endokrinológus szakorvosunk foglalkozik.

Ez a rendelésünk a pajzsmirigy betegségekre fókuszál, az első fontos lépés a páciens panaszainak alapos megismerése, kikérdezése. A labor eredmények, képalkotó vizsgálatok kiértékelésével készül el a terápiás terv. A felmerülő problémától függően táplálkozási tanácsadás, életmód váltás is segítség lehet, ebben is tudok javaslatot tenni.

Az endokrinológia a belső elválasztású mirigyek – leginkább a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigyek, a mellékvese, a hasnyálmirigy – működésével, azok betegségeivel foglalkozik. A felsorolt szervek bonyolult rendszerben működnek. Kóros esetben működésük csökken (hypofunkció), vagy fokozódik (hyperfunkció) vagy a normálistól eltérő, kóros szerkezetű hormont termelnek.

Az endokrinológiai betegségek, hormonális eltérések, anyagcserezavarok egyes esetben könnyen felismerhető tünetet nem adnak, azonban okozhatnak olyan működészavart, ami problémához vezethet (pl. pajzsmirigy túlműködés, cukorbetegség, magas vérnyomás betegség).

Miben tudok endokrinológus szakorvosként segíteni pajzsmirigy profilú endokrinológiai rendelésemen?

  • a pajzsmirigy göbök kivizsgálásában, pajzsmirigy immuneredetű gyulladásos betegségeinek kivizsgálásában, pajzsmirigy alul- és túlműködés kezelésében,
  • mellékpajzsmirigy betegségek felismerésében és kezelésében,
  • fáradtság, álmatlanság akár 8-10 óra alvást követően is,éjjeli álmatlanság,
  • drasztikus, hirtelen beállt súlyváltozások; hízás vagy fogyás esetén,
  • hangulati ingadozások, pánik, depresszió, idegesség esetén is állhat endokrin probléma a háttérben,
  • a koleszterinszintben beállt változások esetén,
  • bélpanaszok, székrekedés, hasmenés, irritábilis bélszindróma tünetek fennállásakor ha belgyógyászati probléma nincs a háttérben ,
  • haj- és bőrproblémák, hajhullás esetén ha bőrgyógyászati probléma nincs a háttérben,
  • menstruációs zavarok, termékenységi problémák esetén ha nőgyógyászati probléma nincs a háttérben,
  • izom- és ízületi fájdalmak ha reumatológiai probléma nincs a háttérben

Az endokrinológia szakrendelésemen,mely a pajmirigy betegségkre fókuszál, az első fontos lépés a páciens panaszainak alapos megismerése, kikérdezése. A labor eredmények, képalkotó vizsgálatok kiértékelése során, amennyiben szükséges a terápiás terv mellett további szakorvosi vizsgálatokat javaslok pácienseimnek, segítek a továbblépés irányának meghatározásában. A felmerülő problémától függően táplálkozási tanácsadás, életmód váltás is segítség lehet, ebben is tudok javaslatot tenni.

Az ultrahang használatával a pajzsmirigy felépítésére (göbös jellegére), a gyulladások feltárására és a daganatok esetleges jelenlétére tudunk következtetni, amennyiben szükséges ezt az Oliva Med Magánklinikán el tudjuk végezni.

A gyakori szervi problámákat ( pl. gerinc betegség), különböző fájdalmakat a legtöbb esetben mi magunk is felismerjük, így könnyen fordulunk a megfelelő szakorvoshoz. A hormonális rendszerben keletkezett változások azonban olyan szerteágazó és nehezen érzékelhető tüneteket okozhatnak, melyek eredete sok esetben nem egyértelmű.

A pajzsmirigy problémák számos tünetet produkálhatnak, melyek könnyen összetéveszthetőek más betegségekkel, ezért rendkívül fontos, hogy időben szakorvoshoz kerüljenek az ilyen betegségben szenvedők.

Pajzsmirigy profilú endokrinológiai rendelésemen az Oliva Med Magánklinikán kellemes, nyugodt környezetben a hozzám fordulók pácienseimnek segíteni. Célom a betegség időben történő felismerése és a lehetőség szerinti leghatékonyabb kezelése, a súlyos állapotok kialakulásának hatásos megelőzése.

Kérem, hogy a vizsgálatra a korábbi leleteket hozzák magukkal!

Dr. Fehértemplomi Katalin

Belgyógyász, endokrinológus szakorvos

Rendelési idő: Szerda 16:30-18:30

Előjegyzés: +36 70 977 60 04