5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

Neurológia, gyermekneurológia

Milyen betegségeket kezel a neurológus?

A neurológia az idegrendszert, valamint az agyi keringést érintő különböző jellegű betegségekkel foglalkozik. Elsősorban a gyulladásos, fertőzéses, immunológiai, illetve degeneratív betegségek, valamint az idegek sérülésből adódó elváltozások tartoznak ezen szakterülethez.

Melyek a leggyakoribb tünetek, panaszok, amelyek esetén neurológus szakorvoshoz érdemes fordulni?

  • Fejfájások: a rohamokban jelentkező migrén, a szorító fájdalommal járó tenziós, valamint a szem környékén fellépő éles fájdalommal járó cluster fejfájás.
  • Neuropátiás fájdalmak: zsibbadó, bizsergő, szúró, áramütésszerű érzés, vagy a hővel szembeni túlzott érzékenység, mely többnyire a végtagokban jelentkezik.
  • Gerincfájdalom, nyaki gerinc- derékpanaszok, tartós fájdalom, fájdalomszindrómák
  • Sclerosis multiplex: autoimmun betegség, melynek során a szervezet antitesteket termel az agy és gerincvelői idegeket körülvevő myelinhüvely ellen, ami ennek következtében gyulladásba kerül és az idegek károsodását okozza.
  • Agyi keringési zavarok: az agyi véráramlás korlátozottsága miatt alakul ki. Okozhatja hirtelen fellépő vérzéses stroke (agyvérzés), ahol a megrepedt érből kiáramló vér nyomja az agyat és az ér által ellátott terület nem kap megfelelő vérellátást. Hátterében állhat továbbá vértelen stroke (ischémiás stroke) is, amit vérrög okoz.
  • Epilepszia: az agy működési zavara, melynek során elektromos túlműködés (kisülés) jelentkezik, ami izomgörcs, tudatzavar formájában jelentkezik. Nem minden esetben jár görcsös rohammal.
  • Mozgászavarok: remegés (tremor), hirtelen fellépő, akaratlan mozgás (tikkelés), izomtónus csökkenés (disztónia), koordinációs zavarok.
  • Alzheimer-kór: az agy idegsejtjeinek károsodásával járó neurodegeneratív betegség, mely a megismerési funkciók és a gondolkodás beszűkülésével, demenciával, illetve szellemi leépüléssel jár.
  • Parkinson kór: mozgászavart okozó neurodegeneratív betegség, mely jellegzetes, végtagremegéssel, ízületi merevséggel és lelassult mozgással járó tüneteket okoz.
  • Beszédzavarok, látászavarok, alvászavarok

Bizonyos pszichés problémák (depresszió vagy szorongásos tünetek) esetén  is állhatnak a háttérben  neurológiai betegségek, ezen esetekben is indokolt lehet a neurológiai kivizsgálás


Mi történik a rendelésen?

Neurológiai vizsgálat menete

Szakorvosunk először kikérdezi a pácienst a tüneteiről, korábbi betegségeiről, a családban előfordult megbetegedésekről, majd áttekinti a korábbi leleteket, ami alapján felállítja a kórelőzményt. Ezt követően állapotfelmérő vizsgálatokat végez. Kérdésekkel ellenőrzi a páciens mentális állapotát és beszédkészségét, speciális feladatokkal pedig a mozgás koordinációját, a járást, az egyensúlyt, az izomerőt, illetve a látást, és más érzékelési funkciókat. Reflex kalapács segítségével pedig ellenőrzi a reflexeket is. Ezek segítségével megállapítható, hogy idegrendszeri eredetű-e a panasz és milyen további vizsgálatok szükségesek a diagnózis felállításához.

A neurológiai betegségek kezelése szerteágazó. Gyógyszeres kezelés, műtéti beavatkozás mellett fizioterapeuta és gyógytornász segítségére is szükség lehet. Az utóbbira szintén van lehetőség az Oliva Med Magánklinikán.

Sajnos gyerekkorban is kialakulhatnak neurológiai betegségek, melyek felismerése és kezelése komoly tapasztalatot és szaktudást igényel. Rendelésünkön gyerekneurológiai problémák ellátásával is foglalkozunk. 

Milyen esetekben érdemes gyerekneurológushoz fordulni? 

Terhesség alatt és szülés közben és koraszülés esetén jelentkezhetnek olyan hatások, melyek neurológiai zavart okoznak a csecsemőnél. 

A csecsemő és kisgyermekkorban a mozgás vagy beszédfejlődésizavara, ájulásos tünetek, hyperaktivitás a leggyakoribb jel, amely neurológiai problémára utal. Az időbeni felismerés céljából, már a legkisebb gyanú esetében érdemes szakorvosi vizsgálatot kérni a feltételezett diagnózis kizárására vagy megerősítésé és kezelése céljából.  

Neurológiai rendelésünkön az Oliva Med Magánklinikán kellemes, nyugodt környezetben tudunk pácienseinknek segíteni. Célunk a betegség időben történő felismerése és a lehetőség szerinti leghatékonyabb kezelése.

Dr. Berg Walter
Adjunktus, neurológus és gyermekneurológus szakorvos

Rendelés: Kedd, Csütörtök 16:15 - 19:00

Oliva Med Magánklinika :+36709776004