5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

Korszerű Emlődiagnosztika

Mit érdemes tudni a mammográfiáról, komplex emlővizsgálatról?

Az eljárást egyrészt a klinikai tünetekkel rendelkező páciensek esetében alkalmazzák az emlődaganat kizárására vagy a diagnózis megerősítésére. Ilyen tünet lehet a tapintható csomó, az emlőbimbó váladékozása, bőrmegvastagodás és/vagy az emlőbimbó behúzódása.

Panaszmentes páciensnél pedig szűrővizsgálatként javasolt rendszeresen végezni. Mammográfia vizsgálat tünetek esetén 30-35 éves kor felett kötelező (az életkort egyedi elbírálás alapján radiológus határozza meg), de többször szült nőknél, főleg nagyobb emlőknél esetleg 30 év alatt is szükséges lehet.

Mivel az adott leghatékonyabb képalkotó módszer (mammográfia, ultrahang) kiválasztása és elvégezhetősége számos tényezőtől függ (klinikai kérdés, életkor, emlőméret stb.) szakmai javaslat, hogy a vizsgáló orvos döntsön a klinikai kérdés függvényében, hogy a kettő közül melyik vizsgálatot tartja szükségesnek, illetve ha mindkettőt, akkor milyen sorrendben.

Alapelvek :

30-35 éves életkor felett

 • Mammográfia és fizikális (tapintásos) vizsgálat.
 • Kiegészíthető UH-vizsgálattal (körülírt, tapintható laesio, váladékozás, denz emlő esetén!!)

30-35 éves életkor alatt

 • UH-vizsgálat fizikális (tapintásos) vizsgálat az elsődleges.
 • A pontos diagnózis érdekében esetleg mammográfia (szült nőknél, nagyméretű emlőknél stb.).

Az életkori határt egyedi elbírálás alapján a radiológusnak kell meghatároznia. A mammográfiás képek alacsony energiájú ionizáló sugárzással készülnek, ezért a sugárterhelés elenyésző.

Hogyan történik a vizsgálat?

A szükséges adatok, családi és egyéni kórelőzmények kikérdezése után a felsőtestet szabaddá kell tenni, fémből készült ékszereket levenni, a bőrön levő púdert maradéktalanul el kell távolítani.

Korábbi vizsgálati eredményeit, szövettani leletét kérjük hozza magával és a vizsgálat előtt adja át az asszisztensnek.

Figyelem! A röntgensugárzással való vizsgálatok abszolút ellenjavallata a terhesség, vagy annak gyanúja.

Ha tüneteket tapasztal (tapintható csomó, az emlőbimbó váladékozása, bőrmegvastagodás és/vagy az emlőbimbó behúzódása) panaszairól tájékoztassa a mammográfiás szakasszisztenst, aki képek elemzésekor a radiológusnak továbbítja majd ezeket.

A tapintásos vizsgálatot követi a gépi vizsgálat, mely álló pozícióban történik. A felvételeketa  szakképzett röntgenasszisztens készíti. A képeket radiológus szakorvos (Komplex emlőjártassági Licenc vizsgával rendelkezik) értékeli ki. A radiológus előnyben részesíti, ha a tapintható csomót, a korábbi műtét helyét vagy egyéb elváltozásokat a bőr felszínén az asszisztens szükség esetén markerekkel jelöli.

A mellekről külön-külön készülnek felvételek, az összenyomás járhat némi kellemetlenséggel, de a vizsgálat nem fájdalmas, és mindössze pár percig tart.

Ha szükséges, a standard eljárást követően kiegészítő felvételek készíthetők, illetve további lépésre kerülhet sor, amennyiben a mammográfia során gyanús elváltozásokat talál az értékelő orvos. A komplex, teljeskörű emlővizsgálat következő diagnosztikus lépése az ultrahang vizsgálat, mely sonoelastográfiával egészíthető ki. A pontos diagnózis érdekében az ultrahang vizsgálat az esetek többségében szükséges (leírását az ultrahang rendelésünknél találja).

Az emlődiagnosztikai radiológus szakorvos által kiadott lelet, a teljes eredményt tartalmazza, és sokszor magában foglalja a javasolt következő lépést is.

Ha később újabb tüneteket tapasztal (tapintható csomó, az emlőbimbó váladékozása, bőrmegvastagodás és/vagy az emlőbimbó behúzódása), lehetőleg mihamarabb közvetlenül emlőradiológus orvoshoz forduljon, aki gyors segítséget tud adni. Ez abban az esetben is érvényes, ha már volt korábban szűrővizsgálata, amely eredménye negatív volt.

(Ezen leírás a Radiológiai Szakmai Kollégium irányelvei alapján készült.)

Mit érdemes még tudni a mammográfiáról, tomoszintézisről?

A mammográfiás vizsgálat célja, az emlő daganatos elváltozásainak, megbetegedéseinek, illetve az ezeket kísérő közvetett jeleknek időben történő felismerése. Ez rendkívül fontos, mert az emlőrák korai stádiumban sikerrel gyógyítható.

A mellrák a világon a nők körében az első leggyakoribb rákbetegség, ezért a 40 feletti nők esetében évente célszerű mammográfiai szűrést végezni.

A havi rendszeres önvizsgálat nagyon lényeges, de a szűrővizsgálatokat nem helyettesíti. Kulcsfontosságú, hogy a daganatokat még nem tapintható, korai stádiumban diagnosztizáljuk, hiszen ekkor még nagyobb sikerrel, esetenként akár kemotherápia nélkül is gyógyítható.

Kik azok, akiknél kiemelten fontos a mammográfiai szűrővizsgálat?

 • ha a családban már fordult elő emlőrákos megbetegedés,
 • túlsúly, túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, hormonpótló gyógyszerek szedése esetén,
 • gyermektelen vagy 35 éves kor felett szülő nők esetében.

Fontos tudni, hogy mindkét nemnél előfordul a megbetegedés, így panasz esetén a vizsgálat férfiaknak is javasolt.

Az Európai Emlőradiológiai Társaság (European Society of Breast Imaging - EUSOBI) és 30 nemzeti emlődiagnosztikai testület állásfoglalása az emlőrák szűréséről - Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen: http://egeszseghid.hu/emloszures-eusobi-allasfoglalas/ 

Mit jelent a teljes körű, úgynevezett komplex emlővizsgálat az Oliva Med Magánklinikán?

 • fizikális vizsgálat,
 • mammográfia: digitális, alacsony dózisú 3 dimenziós tomoszintézis,
 • emlő és hónalj ultrahang vizsgálat,
 • sonoelsztográfia.

Az Oliva Med Magánklinikán működő, korszerű 3D tomoszintézissel is ellátott direkt digitális mammográf készülék az emlő körül ívben elfordul, és így körülbelül 50 darab, egyenként 1 milliméteres vékony rétegre választja szét a rendkívül bonyolult rajzolatot mutató mammográfiás képet. A legtöbb helyen használt hagyományos digitális mammográfok egy-egy irányból csak egyetlen felvételt készítenek. (Az USA-ban is csak a gépek 30% rendelkezik tomoszintézissel.)

A készülék érzékeny, modern detektora segítségével a tomoszintézis mód a lehető legkisebb sugárdózissal működik és nagyon nagy felbontású, jól analizálható képet ad (a legkisebb képpontja 50 mikrométer). A klinikánkon működő mammográfiás berendezés a legkorszerűbbek közé tartozik, így a tomoszintézises rétegfelvételekből egy szoftver segítségével, további röntgensugár használata nélkül képes előállítani az összegzett – úgynevezett szintetikus – 2 dimenziós mammográfiás képet, amelyet az amerikai hivatal, az FDA is elfogadott a készülékünknél.

Tudományosan bizonyított (szakirodalmi publikációk), hogy a tomoszintézis technika eredményeként, 29-41 % több invazív emlőrák szűrhető ki, mint a hagyományos digitális mammográfiával. Az elemzések azt mutatják, hogy nemcsak több emlőrák található meg, hanem azok kisebb méretben, koraibb stádiumban kerülnek felismerésre és így a kezelés is korábban kezdhető el.

Ennek a technikának másik fontos előnye, hogy szűrésben alkalmazva akár 40 százalékkal kevesebb kiegészítő mammográfiás felvételt kell készíteni, melyek sugárterheléssel járnak. A szűrés során a módszert alkalmazva csökken a visszahívások és a felesleges mintavételek (biopsziák) száma is, így esetenként elkerülhető a felesleges aggodalom.

A készülékünk kompressziós lemeze a páciensek komfortérzetét szemelőtt tartva került kifejlesztésre. Felülete bizonyos mértékig rugalmas, a felfüggesztésnél pedig enged elmozdulást, így az emlő alakját követve, ahhoz alkalmazkodva egyenletes összenyomást vált ki, ami fontos, hiszen a mell elülső részét kevéssé kell összenyomni, mint a hátsó, (mellkasfal felé eső) részeket.

Figyelem! A röntgensugárzással való vizsgálatok abszolút ellenjavallata a terhesség vagy annak gyanúja. A terhességről írásban kell nemlegesen nyilatkozni. Amennyiben a páciens bizonytalan benne hogy terhes-e, akkor sem végezhető el a vizsgálat.

Az emlőrákot nem tudjuk megelőzni, az egyetlen amit tehetünk és amit tenni kell, hogy időben felismerjük és kezeljük. Ez csak korszerű készülékkel, magas szintű szaktudással,nagy tapasztalattal végzett, rendszeres vizsgálattal lehetséges.

KATTINTSON IDE
és tekintse meg a a Fujifilm Amulet Innovality korszerű mammográfiás készüléket!

Oliva Med Magánklinika
Bejelentkezés: +36709776004