5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

Kézsebészet

A kéz a testünk egyik legsokoldalúbb  szerve:  rendkívüli precíz kis mozgásokra alkalmas, de erős szorításra is képes, ugyanakkor nagyon fontos érzékszerv is a tapintás által. Gyakorló baleseti sebészként és kézsebészként a kézbetegségek széles skálájával találkozom. Legfontosabb feladatom bármely károsodása esetén a funkció lehetőség szerinti minél teljesebb helyreállítása.

Milyen panaszokkal érdemes kézsebészeti rendelésre látogatni?

Alagút szindróma

A kéz zsibbadásával és gyengeségével járó panaszok hátterében gyakran az idegek kompressziós szindrómája áll. Ennek jelentése az, hogy bizonyos helyeken, mint például a csukló “csatornában” (carpal tunnel), illetve a könyök “csatornában”(cubital tunnel) az ideg valamilyen okból nyomás alá kerül. A tünetek leggyakrabban a tenyérben és könyök tájékán alakulnak ki. A fájdalom sokszor megakadályozza a napi tevékenységet, de az alvást is zavarhatja. A diagnózis felállításához első lépésként kézsebészeti szakvizsgálatot érdemes igénybe venni.

Amennyiben a diagnózis bebizonyosodik, a nyomás alatt lévő ideg műtéti felszabadítása szükséges, amely a betegség teljes gyógyítását jelentheti.

Pattanó ujj

Az ínhüvely kóros szűkülete a kézen az ujjak mozgatását akadályozhatja, ilyenkor a hajlítás és a nyújtás során egyfajta "kattanás" jelentkezik, mely gyakran fájdalommal is jár, ami a mozgást teljesen megakadályozó mértékig fokozódhat.

Hüvelykujj fájdalom, nyeregízületi problémák

Nyeregízületnek hívjuk a hüvelykujjat a kéztő csontokkal összekötő ízületet. Ez az ízület biztosítja a hüvelykujj szabad mozgását amikor a többi ujjal szembe fordítjuk. Normális működése a fogáshoz szükséges. Az ízület kopása (arthrosisa) gyakori betegség, ilyenkor először fájdalom jelentkezik a mindennapi tevékenységek alkalmával (kulcs elfordítása vagy üveg kinyitása közben).

Amennyiben a folyamat súlyosbodik, ízület deformálódik, állandó nyugal-mi fájdalom is kialakulhat, ezért fontos a mihamarabbi, hatékony szakorvosi ellátás.

Ízületi ganglion ciszta

A ganglion ciszta az ízületek közelében vagy az ínhüvelyeknél alakul ki, az ízületi tok vagy az ínhüvely kóros kitüremkedéséből. Ebben besűrűsödött ízületi folyadék van, ami a környező szövetekre gyakorolt nyomás hatására kis zsákocskát képez, majd idővel leválik és így létrejön a különálló, zselészerű folyadékkal teli ganglion ciszta. Az ízületi ganglion ciszta mérete az igénybevételtől függően változhat, nőhet, csökkenhet.

Továbbá:

Krónikusan vagy hirtelen kialakuló, de egyre fokozódó panaszt okozó egyéb kézbetegségek, tenyéri hegesedés Dupuytren contractura, sajkacsont álízület, vagy a rossz helyzetben gyógyult csukló vagy kézcsonttörések utáni, korrekciót igénylő állapotok. Trauma, égés vagy korábbi műtétet követően a kézen, karon kialakult nehezen vagy nem gyógyuló sebek estén.

 

A kézsebészeti problémák gyógyítása gyógyszeresen vagy helyi kenőcsökkel, gyógytornával, fizikoterápiával és műtéttel történhet.

Fontos, hogy a panaszai alapján diagnosztizált kórkép megfelelő kezelése mihamarabb megtörténjen, mert az időben megkezedett kezeléstől várható az Ön teljes gyógyulása.

Ha a diagnózis késik, a kéz izmai elsorvadnak, mely rendkívül nehezen hozható helyre.

 

Dr. Bíró Edit
Kézsebész és baleseti sebész szakorvos, Főorvos
Rendelés: Kedd 16:00 - 18:00
Oliva Med Magánklinika +36709776004