5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

Kardiológia

A szív-, és érrendszeri megbetegedések a fejlett országok vezető haláloka, emiatt egyre több szó esik róluk. A kardiológia a belgyógyászatnak a szív-, és érrendszerrel foglalkozó szakterülete, melynek célja számos, gyakran életveszélyes állapot kezelése és megelőzése. Rendkívül fontos hangsúlyozni, hogy a kardiológia egyike az orvostudomány azon területének, ahol a rendszeres szűrő jellegű vizsgálatnak óriási szerepe van, életet menthet.

A ritmuszavarok, a koszorúerek betegségei, a szívbillentyűk rendellenességei, magas vérnyomás betegségek, a szívizom-, a szívburkok gyulladásos megbetegedései, a vérzsírok eltérései egyaránt ide, a kardiológia tárgykörébe tartoznak.

Számtalan nem invazív vizsgáló eljárás segíti a diagnózis felállítását: EKG, szívultrahang, 24 órás vérnyomás-, illetve EKG monitorozás.

Rendelésem egy konzultációval és ismerkedéssel kezdődik, ekkor sor kerül a kórelőzményének megbeszélésére, fizikális vizsgálatra és az Önnél szükséges további vizsgálatok egyeztetésére.

A legtöbb estben a szív állapotának megítéléséhez indokolt a sok fontos információt nyújtó szívultrahang-vizsgálat (echocardiographia), melyhez az Oliva Med Magánklinikán innovatív beruházás eredményeképpen egy új, korszerű készülék áll rendelkezésre.

Mit kell tudni a szívultrahang-vizsgálatáról?

Ultrahangos képalkotó eljárás, amely során mozgóképet készítek a szívről, így vizsgálhatóvá válnak a szívüregek, az azokat határoló falak, a billentyűk és a szívburok is. Kíméletes és káros hatással nem járó, fájdalmatlan vizsgálat. Kimutathatóak vele például az infarktus utáni falmozgási zavarok, hegesedés, billentyűbetegségek, a szívüregek közti kóros irányú véráramlás, a szívburokban felgyülemlett folyadék vagy a szív üregeiben kialakult vérrög.

ABPM 24 órás vérnyomásmérés

A mérések alatt a páciens a napi megszokott tevékenységeit folytathatja. A készülék beállított időközönként, automatikusan vérnyomásméréseket végez, a beteg pedig eseménynaplót vezet a tevékenységeiről (éri-e stressz, van-e panasza).

A kiértékelést később egy orvosi konzultáció keretein belül végzem el.

A vizsgálat segítségével kimutatható a tartós vérnyomás-emelkedés, alkalmas a vérnyomáscsökkentő terápia ellenőrzésére, képes detektálni azokat a néhány percig tartó vérnyomáskiugrásokat melyek másképpen rejtve maradnak. Valamint az éjszakai vérnyomáscsökkenés hiánya vagy túlzott mértéke is diagnosztizálható.

Kiszűrhető a „fehér köpeny szindróma” is, amikor a rendelőben mért vérnyomás értéke magas, hétköznapi körülmények között viszont normális, így elkerülhető a felesleges gyógyszerszedés.

Holter EKG vizsgálat

A szív elektromos tevékenységének 24 órás monitorozása. A mérések alatt a páciens a napi megszokott tevékenységeit folytathatja, azonban a mellkasra helyezett elektródák miatt a fürdés nem lehetséges. Az eljárás alkalmas különböző, csak időszakosan kialakuló eltérések, például szívritmuszavarok kimutatására. Alkalmazható szabálytalan szívműködés, szédülés, ájulás vagy mellkasi fájdalom kivizsgálására is.

A komplett kardiológiai ellátás során az állapotfelmérését és a műszeres vizsgálatokat követően kerül felállításra Önnél a diagnózis, majd ennek megfelelően terápiás javaslatot adok. Egyeztetésre kerülnek a kontroll vizsgálatok, és egyénre szabottan szükség esetén az életmód javítására is javaslatot teszek, irányt mutatok. Egyes esetekben más szakterületek bevonását is igénylik bizonyos problémák, ebben is igyekszem segíteni. Az Oliva Med Magánklinikán ultrahangos rendelésünkön például hasi ultrahangra és a nyaki erek vizsgálatára is van lehetőség. Orvosi tanácsadás rendelésünkön pediga legkorszerűbb irányvonalaknak megfelelően táplálkozási útmutatásban részesülhet.

Rendelésemen hangsúlyt fektetek a rizikófaktorok felmérésére is, hiszen orvosilag igazolt, hogy ez rendkívül fontos a megelőzés terén. A megelőzésben a rendszeres kardiológiai ellenőrzésnek is kiemelkedő szerepe van, hiszen a szív- és érrendszeri problémák és az azokhoz kapcsolódó szövődmények gyakran fájdalmas előjelek nélkül, tragikus hirtelenséggel jelentkeznek, és nagyon gyakran tartós károsodással vagy adott esetben sajnos halállal is végződnek. Ide sorolhatjuk többek között az agyvérzést vagy a szívinfarktust is, melyek esélye megfelelő életmód és rendszeres szűrővizsgálat mellett orvosi publikációk által is bizonyítottan csökkenthető.

Mikor érdemes kardiológushoz fordulni?

 • családban (felmenők között) előforduló szívbetegség, vagy kardiológiai probléma;
 • gyakran tapasztal időszakos mellkasi fájdalmat vagy kellemetlen nyomást;
 • jelentős túlsúllyal rendelkezik;
 • mozgásszegény életmódot folytat;
 • rendszeresen dohányzik
 • stresszes körülmények között dolgozik;
 • sokszor előfordul Önnél heves szédülés, fejfájás, légszomj;
 • főként az alsó végtagjai hajlamosak a dagadásra;
 • előfordul rendszertelen szívverés érzése;
 • magas vérnyomástól vagy cukorbetegségtől szenved;
 • a labor vizsgálat magas húgysav- és vérzsír-szintet mutat;
 • Kardiológiai rendelésemen az Oliva Med Magánklinikán kellemes, nyugodt környezetben tudok a hozzám fordulók pácienseimnek segíteni. Célom a betegség időben történő felismerése és a lehetőség szerinti leghatékonyabb kezelése, de legfontosabb a hatásos megelőzés/ prevenció.

Dr. Sipos Tas Attila
Belgyógyász, kardiológus szakorvos, főorvos
Rendelés:
Hétfő 7:45 - 9:45
Csütörtök: 7:45 - 8:45
Péntek 12:15 - 19:15
Bejelentkezés +36709776004