5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

Szexuális úton terjedő betegségek szűrése, kezelése

Mi az STD?

Az STD egy angol kifejezés rövidítése (Sexually Transmitted Diseases), vagyis szexuális úton terjedő betegségek gyűjtőneve, mely körülbelül 25-30 fertőzést foglal magában. Elsősorban nemi aktus útján, de ritkább esetekben előfordul, hogy közös fürdőzés, WC- és törölköző használata eredményeképpen is megfertőződhetünk.

Milyen tünetek utalnak az STD-re?

Számos tünetet észlelhetünk magunkon a fertőzés típusától függően, eltérő lappangási idővel. Ha nemi szervek körüli sebeket, hólyagokat, növedékeket, viszketést, gáttáji vagy alhasi fájdalmat, csípő vizeletet, kóros folyást tapasztalunk akár pár órával, héttel, vagy hónappal az együttlét során, mindenképpen forduljunk szakemberhez! Kísérő tünetek lehetnek a nyirokcsomók megnagyobbodása, láz, hasmenés, hányás.

A tünetek nem közvetlen jelentkezése azt a veszély hordozza magában, hogy könnyedén átadhatjuk másnak is a fertőzést. Ezt megelőzve, a szexuális együttlét előtt, új, (tartós) partner esetén végezzünk vér- és nemi váladék vizsgálatot – mellyel a tünetek jelentkezése előtt is kimutatható a fertőzöttség -, vagy védekezzünk óvszerrel.

Bőrgyógyászati Klinikánk a problémára szakosodva várja a fent említett panaszokat észlelő párok mindegyikét, akkor is, ha csak az egyik félnél mutatkoznak tünetek, abban az esetben is, ha a probléma csak időközönként üti fel a fejét. Így, mindkét félt kezelve megelőzhetjük a visszafertőződés lehetőségét.

A vizsgálat menete

Hölgyeknél a vizsgálat során egy pálca segítségével fájdalommentesen mintát veszünk a méhnyak, szeméremtest bőrfelületéről és hüvely területéről. Férfiaknál az eljárás minimális kellemetlenséggel járhat, mely esetben a mintát a húgycsőből vesszük.

Laboratóriumi vizsgálat

A laboratóriumi vizsgálat során a mintából kimutatható a kórokozó típusa és antibiotikumokra, gombaölő szerekre való érzékenység is.

A kezelés menete

A kezelés időtartama alatt a szexuális együttlét minden formája kerülendő! Fontos a higiénia, és hogy ne csak a tünettől szenvedő, hanem párja, partnere(i) is megkapják a szükséges gyógymódot. Az STD típusától függően antibiotikummal, kenőccsel, hüvelykúppal, tablettával, kapszulával és injekcióval történet a kezelés. A betegségek nagy része gyógyítható, vagy tünetmentessé tehető, de fontos az észlelést követő minél előbbi beavatkozás, hiszen a kezeletlenül maradt fertőzés komolyabb szövődményeket okozhat, mint például a meddőség, vagy magzatkárosodás.

Dr. Patai Györgyi
Bőrgyógyász szakorvos
Rendelés: 
Hétfő és Péntek 11:00 - 13:00
Szerda 16:00 - 19:00
Előjegyzés: +36 70 977 6004