5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

Mit jelent, hogy szonográfer? Kik a szonográfusok?

A szono- előtag az ultrahang vizsgálatra utal, a szonográfusok, pedig olyan magasan képzett szakemberek, speciális szakasszisztensek, akik ultrahang vizsgálatot végeznek önállóan, radiológus szakorvosi megbízással, szakmai felügyelettel. Működésüket a 32/2008. (VIII. 14.) EüM rendeletben meghatározott módon végzik.

Milyen szintű képzésben részesülnek?

Az ilyen szakemberek képzése a legmagasabb szinten történik, jelenleg felsőfokú képzés formájában érhető el a képesítés. 
  

Miért van szükség ilyen szakemberekre? Szakmailag támogatott ez a tevékenység? 

A technika gyors fejlődése, differenciálódása az ultrahangdiagnosztikával foglalkozó szakemberek, radiológusok és szonográfusok specializálódását és az ilyen szakemberek számának fokozatos növekedését igényli. 

Az egyre növekvő mennyiségű képalkotó vizsgálati igény ellátására a megoldás egyik módja az orvosi feladatok szakmailag megalapozott megosztása, magasan képzett szakdolgozók, új diplomás szakemberek bevonása. Ennek a felismerésnek a jegyében támogatja a Magyar Radiológusok Társasága Ultrahang Szekciójának vezetősége a szonográfus képzést és tevékenységet. 

Fontos tény, az Európai Radiológus Társaság (ESR) 2010-ben megjelent állásfoglalása is hangsúlyozza, hogy az ultrahang-diagnosztikai ellátásban a radiológusok mellett lényeges szerep jut a szonográfusoknak is. Ennek megfelelően a szonográferek világszerte elismerten dolgozó szakemberek.
  

Hogyan végzik a vizsgálatokat?

A szonográferek önállóan végeznek ultrahangvizsgálatokat, de fontos hangsúlyozni, hogy radiológus szakorvosi megbízással, felügyelettel.

Az ultrahangvizsgálatokról a szakma szabályainak megfelelő részletes képi dokumentációt készítenek, és azt archiválják is. Előkészítik a vizsgálat írásos dokumentációját, amit a képi dokumentációval együtt egyeztetnek a radiológus szakorvossal. Szükség esetén a vizsgálatot a szonográfus és a radiológus szakorvos közösen kiegészíti. Az ultrahangleletet pecséttel és aláírással hitelesítve a radiológus szakorvos validálja, így lesz az érvényes. A leleten szerepel a szonográfus neve és aláírása is.

A nemzetközi gyakorlatban arra is van példa, hogy megfelelően képzett radiográfus, illetve szonográfus önálló leletezési jogot kap. Egyes specialitásokban Magyarországon is előfordul önálló leletezés – főként has és kismedence – keringés (hasi erek duplex vizsgálata, végtagi erek duplex áramlásvizsgálata, nyaki erek) ultrahangvizsgálat esetén.
  
Az Oliva Med Magánklinikán radiológus szakorvos felügyelete mellett történik a szonográferes tevékenység.