5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

Mit jelent a komplex emlővizsgálat?

Az emlőrák korai kimutatására alkalmas szűrővizsgálatról - a népegészségügyi kampányoknak köszönhetően - csaknem minden nő hallott már. Arról viszont csak jóval kevesebben, hogy pontosan mit jelent a komplex emlővizsgálat.

Komplex emlővizsgálat

A kifejezés magába foglalja a fizikális, tapintásos vizsgálatot, a mammográfiát és az emlő és hónalj ultrahang vizsgálatát.

Az eljárást egyrészt a klinikai tünetekkel rendelkező páciensek esetében alkalmazzák az emlődaganat kizárására vagy a diagnózis megerősítésére. Ilyen tünet lehet a tapintható csomó, az emlőbimbó elsősorban véres váladékozása, bőrmegvastagodás és/vagy az emlőbimbó behúzódása, deformálódása.

Egyéni indítványozásra panaszmentes páciensnél szűrő jellegű vizsgálatként is javasolt az emlővizsgálatot komplexen rendszeresen végezni, mivel a mammográfia és az ultrahang együtt alkalmazva az adott leghatékonyabb képalkotó módszer. Azonban nagyon sok tévhit kering azzal kapcsolatban, hogy mikor melyiket érdemes végezni.

Az ultrahang vizsgálatot a legtöbb hölgy jól ismeri, szívesen vállalja, viszont a mammográfiával kapcsolatban több ok miatt sokkal több a bizonytalanság és a tévhit is.

Szakmai állásfoglalás, hogy mammográfiai vizsgálat tünetek esetén 30-35 éves kor felett kötelező (az életkort egyedi elbírálás alapján radiológus határozza meg), de többször szült nôknél, fôleg nagyobb emlôknél esetleg 30 év alatt is szükséges lehet.

Az adott leghatékonyabb képalkotó módszer (mammográfia, ultrahang) kiválasztása és elvégezhetősége számos tényezőtől függ (klinikai kérdés, életkor, emlőméret stb.előző mammográfia időpontja, eredmény stb.) esetenként érdemes egyénre szabva meghatározni mikor és milyen vizsgálattal tudunk a legpontosabb eredmény adni, a hozzánk segítségért fordulóknak. Erre törekszünk az Oliva Med Magánklinikán.

Szakmai javaslat, hogy a vizsgáló orvos döntsön a klinikai kérdés függvényében, hogy a kettő közül melyik vizsgálatot tartja szükségesnek, illetve ha mindkettőt, akkor milyen sorrendben.

Alapelvek

30-35 éves életkor felett:

  • Mammográfia és fizikális (tapintásos) vizsgálat.
  • Kiegészíthető UH-vizsgálattal (körülírt, tapintható laesio, váladékozás, denz emlő esetén!!)

30-35 éves életkor alatt:

  • UH-vizsgálat fizikális (tapintásos) vizsgálat az elsődleges.
  • A pontos diagnózis érdekében esetleg mammográfia (szült nőknél, nagyméretű emlőknél stb.).

Az életkori határt egyedi elbírálás alapján a radiológusnak kell meghatároznia.

A szervezett szűrésben, kétévenkét mammográfia történik, a páciensek ebben az esetben panaszmentesek, 45-65 évesek. 

Mit jelent a teljes körű, úgynevezett komplex emlővizsgálat az Oliva Med Magánklinikán?

  1. fizikális vizsgálat,
  2. mammográfia: digitális, alacsony dózisú 3 dimenziós tomoszintézis,
  3. emlő és hónalj ultrahang vizsgálat,
  4. sonoelsztográfia.

Amit még fontos tudni!

A mammográfiás képek alacsony energiájú ionizáló sugárzással készülnek, ezért a sugárterhelés elenyésző. Honlapunkon további leírást találhat erről a vizsgálatról.  

A tapintásos vizsgálatokat elvégző szakemberek (pl. nőgyógyászok) fontos felelőssége, hogy tájékoztassák pácienseiket a komplex mellvizsgálatok lehetőségéről. A legtöbb esetben ez szerencsére teljesül, így nem maradnak rejtve azok a problémák, amelyek a sima tapintásos vizsgálattal nem érzékelhetőek.

Hogyan történik a vizsgálat?

A szükséges adatok, családi és egyéni kórelőzmények kikérdezése után a felsőtestet szabaddá kell tenni, fémből készült ékszereket levenni, a bőrön levő púdert maradéktalanul el kell távolítani.

Korábbi vizsgálati eredményeit, szövettani leletét, kérjük hozza magával és a vizsgálat előtt adja át az asszisztensnek.

Figyelem! A röntgensugárzással való vizsgálatok abszolút ellenjavallata a terhesség, vagy annak gyanúja.

Ha tüneteket tapasztal (tapintható csomó, az emlőbimbó váladékozása, bőrmegvastagodás és/vagy az emlőbimbó behúzódása) panaszairól tájékoztassa a mammográfiás szakasszisztenst, aki képek elemzésekor a radiológusnak továbbítja majd ezeket.

A  tapintásos vizsgálatot követi a gépi vizsgálat, mely álló pozícióban történik. A felvételeket a szakképzett röntgenasszisztens készíti.  (átkerülnek a munka állomásra) A képeket radiológus szakorvos (Komplex emlőjártassági Licenc vizsgával rendelkezik) értékeli ki.  A radiológus előnyben részesíti, ha a tapintható csomót, a korábbi műtét helyét vagy egyéb elváltozásokat a bőr felszínén az asszisztens szükség esetén markerekkel jelöli. 

A mellekről külön-külön készülnek felvételek, (pontosan meghatározott pozicio, jó beállítás) az összenyomás járhat némi kellemetlenséggel, de a vizsgálat nem fájdalmas, és mindössze pár percig tart.

Miért szükséges az összenyomás?

Ha szükséges, a standard eljárást követően kiegészítő felvételek készíthetők, illetve további lépésre kerülhet sor, amennyiben a mammográfia során gyanús elváltozásokat talál az értékelő orvos. A komplex, teljeskörű emlővizsgálat következő diagnosztikus lépése az  ultrahang vizsgálat, mely sonoelastográfiával  egészíthető ki. A pontos diagnózis érdekében az ultrahang vizsgálat az esetek többségében szükséges.

Az emlődiagnosztikai radiológus szakorvos által kiadott lelet, a teljes eredményt tartalmazza, és sokszor magában foglalja a javasolt következő lépést is.

Ha később újabb tüneteket tapasztal (tapintható csomó, az emlőbimbó váladékozása, bőrmegvastagodás és/vagy az emlőbimbó behúzódása), lehetőleg mihamarabb közvetlenül emlőradiológus orvoshoz forduljon, aki gyors segítséget tud adni. Ez abban az esetben is érvényes, ha már volt korábban szűrővizsgálata, amely eredménye negatív volt.

(Ezen leírás a Radiológiai Szakmai Kollégium irányelvei alapján készült.)

Az emlőrákot nem tudjuk megelőzni, az egyetlen, amit tehetünk és amit tenni kell, hogy időben felismerjük és kezeljük. Ez csak korszerű készülékkel, magas szintű szaktudással, nagy tapasztalattal végzett, rendszeres vizsgálattal lehetséges.

 Dr. Tasnádi Tünde Radiológus szakorvos, Főorvos:

„Jó érzés, hogy egy innovatív beruházás eredményeként az Oliva Med Magánklinikán is van lehetőség mammográfiára 2019 májusa óta. Így a szakmai irányelveknek megfelelően tudjuk megvizsgálni a pácienseinket. Korábban csak ultrahang  volt elérhető és más helyre kellett küldeni a betegeket. Örülök, hogy itt helyben van egy olyan készülék, ami rendkívül korszerű, nemcsak a betegeknek kényelmesebb, hanem radiológusként is nagyon jó vele dolgozni, mert szép részletgazdag, pontosan értékelhető felvételek készülhetnek általa.”

KATTINTSON IDE és tekintse meg a a Fujifilm Amulet Innovality korszerű mammográfiás készüléket!

 

Oliva Med Magánklinika

Bejelentkezés: +36 70 977 6004