5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

Miért jó a szoptatás?

Babának, anyának, családnak...

A szoptatás megnyugtat, olyan hormonokat szabadít fel az édesanyából és a babából, amit a szerelemben érzünk. A babát megnyugtatja, fájdalmát csillapítja, immunológiai védelmet ad.
Akkor teljesedik ki a szoptatás, ha tényleg az édesanya melle tölti be ezt a szerepet, nem a cumi, hiszen mellen kell megnyugodni, jóllakni , elaludni a babának. Ekkor érzi biztonságban magát. Mivel mindenki másként étkezik, eltérő mennyiséget eszik, ez a babáknál is megfigyelhető, nincs egységes "recept".

Van, aki 1,5-2 óránként eszik, közben pedig komfort szopizásra is mellre kéri magát. Ha a baba igényeit figyelembe vesszük és ehhez igazítjuk a napi tevékenységeket, mindenki kiegyensúlyozottabb lesz. Felesleges számolgatni a szoptatás idejét, a szopott mennyiségeket is csak betegségek gyanúja esetén javasoljuk mérni. Egy jól gyarapodó, fejlődő babánál felesleges szorongást okozhatunk ezzel.


A tejtermelés ütemét a kiürülés gyakorisága és hatékonysága által, hormonálisan szabályozza a szervezetünk. Például, ha az édesanya napközben szoptat, de este, éjjel inkább tápszert ad, a mellének az a jelzés, hogy nem kell tejet termelnie, mert nem használják fel. Ezért értelem szerűen, elkezd csökkenni a nappali tej mennyisége is. Ezért az esti, éjszakai, akár több alkalommal történő szoptatásnak nagy jelentősége van a másnapi, nappali tejtermelésre.

 

További tanácsokért keresse fel munkatársunk, Dr. Zátonyi Adél gyermekgyógyász és szoptatási tanácsadó rendelését!

Bejelentkezés: +36709776004