5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

Mi a vírusos szemölcs? Mi okozza?

A vírusos szemölcsök bőrünkön egy humán papilloma vírus nevű (HPV) kórokozó fertőzése révén alakulnak ki.

A vírus a bőr sejtjeit fertőzi meg, a bőrt és a nyálkahártyát is megbetegítheti. Többféle, legalább 170 HPV típus létezik, ezeket számozva jelölik (pl. HPV 3). A különböző vírus altípusok más-más bőrtünetet okoznak. 

A vírusos szemölcs fajtái 

Leggyakoribb a közönséges szemölcs (verruca vulgaris). Tipikusan az ujjakon, a kézháton jelennek meg a 2-5 mm átmérőjű szurkált, tagolt felszínű, tömött tapintatú csomók, melyek nem fájdalmasak. Verruca vulgaris kialakulhat a talpon is, ilyenkor a bőr mélyebb rétegei felé terjed, járáskor nagy fájdalmat okozva. A talpi szemölcsök előfordulása az utóbbi időben növekedett.Ennek oka lehet az egyre jobban terjedő közös fürdők használata, például uszodában, edzőteremben, jacuzziban. A közös törölköző, papucs is fertőzhet. 

A körömágyban ritkán keletkeznek szemölcsök, ha mégis, akkor fájdalmasak, a köröm deformitását, foltszerű elszíneződését okozzák (verruca subungualis). 

Ezen kívül HPV okozza a fiatal nők, gyermekek arcán, kézhátakon megjelenő apró futószemölcsöket (verruca plana juvenilis). 

Ugyancsak az arcon, nyakon kialakuló víruspapillomák (verruca filiformis) apró, vékony, kocsányos bőrszínű vagy halványbarna, végükön ecsetszerű növedékek. Gyakran kiterjedté válnak a borotválkozás következtében. 

Szintén gyakori a nemi szerveken megjelenő, általában 1-2 mm-es, de extrém esetben több cm-es nagyságúra is megnövő szemölcs vagy karfiolszerű tünet a condyloma acuminatum (magyarul hegyes függöly, kakastarély). Férfi és női nemi szerveken, a húgycső és végbélnyílás körül jelennek meg a jellegzetes, többnyire csoportos tünetek. Szexuális kontaktus útján terjed, ezért az ún. STD (sexual transmitted disease) betegségek közé sorolják. Nagyon nagy a fertőző képessége.

 

A vírusos szemölcs kezelése 

A vírusos szemölcsök  az immunrendszer megfelelő működése esetén maguktól is meggyógyulhatnak. Kezelni azért szükséges, mert fertőző hajlamuk igen nagy. A számos kezelési lehetőség közül olyat kell választani, ami a legkisebb károsodást okozza az adott területen a környező ép bőrben.  

Ecsetelő (ún. keratolítikus, azaz a szemölcsöt alkotó keratint oldó) alkalmazása számos gyógyszertárban, drogériában kapható, általában maró hatású oldattal lehetséges. Leggyakrabban a szalicilsavat használják erre a célra. A szemölcs elhalt, felső részét naponta kíméletesen el kell távolítani. Az arcon, nemi szerven lévő elváltozások esetében korlátozottan használható. Sejtosztódást gátló anyagot (citosztatikum) tartalmazó ecsetelőt csak orvosi javaslatra használhatunk. Terhesség alatt ezek alkalmazása ellenjavallt. 

Elterjedt kezelési forma a folyékony nitrogénes fagyasztás, mely gyors és hatékony, kevés fájdalommal járó módszer. A szemölcsök helyén a fagyasztást követően hólyag képződik, mely sterilen megnyitva néhány nap alatt gyógyul. Szükség lehet 2-3 alkalommal a kezelés ismétlésére. 

A nagyobb szemölcsök helyi érzéstelenítésben sebészileg eltávolíthatóak, éles szélű ún. Volkmann-kanállal. 

Hasznos tudnivalók 

Nagyobb méretű, nagyobb számú verrucák alakulhatnak ki olyankor, amikor az immunrendszer legyengült, például ún. immunszupresszáns gyógyszerek szedése, szénanáthával, asztmával járó betegségben szenvedők vagy HIV-fertőzés miatt.  

Az immunrendszer működését serkentő gyógyszerek hatása mérsékelt, hosszú ideig szedve azonban a szemölcsök újraképződését megelőzhetik.  

Nők esetében a nemi szerven kialakuló HPV fertőzést követően fokozott jelentősége van a rendszeres rákszűrő vizsgálatnak. Egyes HPV altípusoknak (HPV 16, 18, 31) ugyanis szerepük van a méhnyakrák kialakulásában. 

A méhnyakrákot ill. bizonyos szemölcsöket okozó HPV altípusokkal szemben is lehetőség van védőoltás alkalmazására. Az oltás elsősorban a megelőzésben játszik szerepet.   

A kezelés előtt mindig kérje ki bőrgyógyász véleményét. A kezelésnek a beteg életkorát, a szemölcsök számát, nagyságát, elhelyezkedését, társbetegségek meglétét figyelembe véve személyre szabottan kell történnie. Ebben a folyamatban szeretnék segítséget nyújtani a hozzánk segítségért forduló pácienseknek. 

Magas szintű egészségügyi ellátás

Kellemes, exkluzív környezet

Rövid várakozási idő

Több évtizednyi szakmai tapasztalat

Oliva Med Magánklinika                 Bejelentkezés: +36709776004