5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

Mellrákinfo - A tavalyi év legérdekesebb eseménye

A tavalyi év legérdekesebb eseménye a nyíltnapunk volt.

Ennek a rendezvénynek a célja az volt, hogy egy kicsit közelebb kerüljünk egymáshoz. Fő témánk az emlőrák, az emlőrák szűrése és megelőzése lett, hiszen ez a téma az, amiről úgy érzetük nem lehet elég sokat beszélni. Örömmel tapasztaltuk, hogy alkalom adódott egy őszinte, tényfeltáró beszélgetésre is, hiszen így sok érdekes kérdés is szóba került.

Hogy melyek ezek?

1. Mi tartja vissza a mammográfiától, ettől az egyszerű és tulajdonképpen csak minimális kellemetlenséggel járó vizsgálattól a pácienseket?

2. Mi az oka annak, hogy van egy jól szervezett emlőrák szűrési kampány és a nők ennek ellenére otthon maradnak?

3. Sajnos nincsen mindenkinek a tudatában, hogy milyen nagy jelentősége van az emlőrák szűrésnek. Ha nincs személyes érintettség a környezetben, akkor hajlamosak vagyunk az gondolni, nem valós a probléma. Radiológus szakorvosunk elmondása szerint munkája során sajnos többször is előfordult, hogy fiatal életvidám nők, életük teljében, gyermekeiket hátrahagyva belehalnak egy olyan betegségbe, amibe ma senkinek sem szabadna belehalnia..

Több kifogás elhangzott, időhiány, félnek, hogy fájdalmas a vizsgálat , és ott van még a sugárterheléstől való félem is.

Reméljük sikerült áttörünk néhány gátat az emlőrák szűréssel kapcsolatban.

Mivel az egyik leggyakoribb ok a fájdalomtól való félelem, 2019 májusában a korszerű mammográfiás készülékünk kiválasztásánál a páciensek komfortérzete fontos szempont volt. Szerencsére sikerült jól választanunk, mert nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk arról, hogy gyakorlatilag nem éreznek kellemetlen érzést és fájdalmat a vizsgálat alatt pácienseink.

És mi a helyzet az intimitással?

Esetenként az intimitás is távol tarthatja a nőket, de ne felejtsük el, hogy nálunk, barátságos, nyugodt környezetben történnek a vizsgálatok.

Nagyon örülünk, hogy nagy beruházással sikerült megteremteni a feltételeket, és a korábban működő ultrahang mellett egy nagyon korszerű mammográfiás készülékkel is tudunk segíteni az emlőrák elleni küzdelemben azoknak a hölgyeknek, akik odafigyelnek magukra.

A 4 legfontosabb üzenet!

1. A rendszeres önvizsgálat fontos, jó ha megvizsgáljuk, áttapintjuk időszakonként a mellünket, de nem ez segít a legtöbbet. Mindenkinek tudnia kell a valódi diagnózist a szűrővizsgálaton tudják megállapítani.

2. Az emlőrákot nem tudjuk teljesen megelőzni, a legtöbb amit tehetünk, hogy időben még korai stádiumban kimutatjuk.

Komplex emlővizsgálatunkról bővebben olvashat honlapunkon.

3. Ne felejtsük el azt sem, hogy a mellrák a világon a nők körében az leggyakoribb rákbetegség, ezért a 40 feletti nők esetében évente célszerű mammográfiai szűrést végezni és ezt ajánlott ultrahang vizsgálattal is kiegészíteni.

4. Kulcsfontosságú, hogy a daganatot még nem tapintható, korai stádiumban diagnosztizáljuk. Ekkor biztosan, sikeresen, esetenként csak egy kis műtéttel, az emlő teljes eltávolítás és akár kemotherápia nélkül is gyógyítható.

A teljes képhez még néhány értékes tény és számadat:

  • Minden nyolcadik nőnek élete során meg kell küzdenie az emlőrákkal ez a küzdelem annál eredményesebb és könnyebb minél koraibb stádiumban kerül felismerésre a daganat.
  • Az emlőrák szűrő programban behívásra Magyarországon 100 nő közül, kevesebb mint 40 jelentkezik mammográfiára.

Ön jár rendszeresen?

  • A rendszeres szűrővizsgálat orvosilag bizonyítottan, a női lakosság körében 30-40%- al csökkenti a halálozást.
  • A korszerű mammográfiás eljárás a 3D tomoszintézis technika eredményeként, 29-41 % több invazív emlőrák szűrhető ki, mint a hagyományos digitális mammográfiával.
  • Magyarországon évente 5-6000 nő szembesül a megrázó diagnózissal:emlőrák.
  • Évente 2000 nőt veszítünk el pusztán azért, mert az emlőrák náluk későn került felfedezésre.

A nyíltnapon vendégeink voltak a Mellrák Info Egyesület tagjai, akik a mellrák ellenes küzdelem hősei, az igazi felkiáltó jelek.

Az egyesület alapítója, Halom Bori, beszámolójából kiderült, többször megtapasztalta a közösség pozitív erejét a mellrák elleni küzdelemben.

Mellrák...

Kimondani is borzongató. Aki átéli, Halom Bori szerint erősebbé válik.

Ő megküzdött a rákkal és azóta küldetése, hitet adni azoknak a nőknek, akik a pozitív diagnózis után úgy érzik nincs tovább.

Bori hét éve minden erejével a prevenció fontosságának hangsúlyozásán dolgozik és nők százai fordulhatnak hozzá.

Nagyon örülünk, hogy vendégeink is találkozhattok Vele és lelkes csapatával.

A nyíltnapon pácienseink bepillantást nyertek radiológusunk munkájába is. Nemcsak a készülékeket lehetett megtekinteni, hanem mammográfiás felvételeket is bemutattunk az érdeklődőknek.

Mindemellett maradt idő, hogy táplálkozási tanácsadónk is válaszoljon a felmerült kérdésekre, a bőrápolási tanácsadás mellett.

Vendégeink ingyenes Bemer kezelést kaptak ajándékba. 

Őszintén reméljük hamarosan újabb rendezvényen találkozhatunk az érdeklődőkkel.