5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

Ízületi injekció

Ízületi panaszai miatt a nem tudja a munkáját elvégezni?

Térd fájdalma, váll panasza már a hétköznapi tevékenységében is gátolja? Forduljon bizalommal az Oliva Med magánklinika ortopéd- és baleseti sebész szakorvosához, Dr. Barta Szabolcshoz!

Panaszai enyhítéséhez, hatásos kezeléshez a legfontosabb a pontos diagnózis.

A szakrendelésünkön történő fizikális vizsgálat és állapotfelmérés mellett az Oliva Med Magánklinika ortopédiai rendelésén megjelenő pácienseink 50% kedvezményben részesülnek a szakorvosunk által indikált, az ultrahang rendelésünkön elvégzett térdízületi, illetve vállízületi ultrahang vizsgálatok árából.

A fájdalom mentes mozgás öröme Önnek is jár!

Ha ízületi panaszai vannak (elsősorban csípő és térd tájékon) és az eddig alkalmazott gyógyszerek nem hozták meg a remélt gyógyulást, akkor eljött az idő, hogy megismerkedjen egy modern injekciós kezelés lehetőségével.Ez a terápiás módszer közvetlenül a problémás területen fejti ki hatását, azaz a fájdalmat a beadás helyén csökkenti.

A térdben jelentkező kopás gyötrő, visszatérő panaszokat okozhat. Fájdalmassá teheti a hétköznapi tevékenységinket, a lépcsőzés, a guggolás, de akár a leülés, a felállás is szenvedéssel járhat.

Az ízületi felszíneket borító porcréteg a testi növekedés befejeződésekor a legvastagabb, majd az idő előrehaladásával vastagsága különböző mértékben csökken. Így sajnálatos módon kb. 40-45 éves korra tehető az az időszak, amikor a térd fájás leggyakoribb oka az ízületek kopása.

Ha beindul a porckopás folyamata, kizárólag a testsúly normalizálása, az irányított, speciális mozgás program, az egyes étrend kiegészítők és az orvos által leghatékonyabbnak ítélt egyéb terápiák javíthatják a porc állapotát.

Fontos feladat, hogy védjük a maradék állományt, csökkentsük a kialakult fájdalmat és amennyire sikerül fokozzuk a porc újjáépítését. Ebből a célból rendkívül sokfajta tablettás és por formájú készítmény van forgalomban, melyek széles körben elterjedtek egyszerű használhatóságuk miatt.

Ezeknél azonban lényegesen hatásosabb az ízületbe adott injekció.

Mit kell tudni az injekciós kezelésekről?

Ezek az injekciós készítmények bármelyik ízületbe beadhatóak. A porckopás (arthrosis) leggyakrabban a nagy terhelésnek kitett ízületekben jelentkezik, ezeknél az ízületeknél alkalmazzuk legtöbbször az injekciós kezelést, így a térdízületben és a csípőízületben.

Vannak olyan készítmények amelyek egy adagban tartalmazzák a gyógyító hialuronsavat. A legtöbb típusú készítmény azonban kúraszerű alkalmazást igényel, 3-5 db injekciót jelent heti egy-egy alkalommal. A hatás ahogy telnek a hetek egyre erőteljesebb lesz.

A porcpótló injekciós kezelés számos publikáció által orvosilag bizonyítottan hatásos, de nem minden esetben képes észrevehető javulást eredményezni. Súlyos esetekben, nagymértékű kopás esetén, általában már csak műtéti megoldás, a protézis beültetés ad megfelelő eredményt.

Milyen típusú injekciós kezelések állnak rendelkezésre?

1.Ízületbe helyileg adott gyulladáscsökkentő injekció

A jelentős fájdalommal járó porckopás esetén a kortikoszteroid tartalmú injekció régóta és gyakran használt gyógyító eljárás. A kortikoszteroid az ízületbe fecskendezve rövid időn belül eljut a gyulladás helyére, és hatékonyabban fejti ki a fájdalomcsillapító, gyógyító hatását mint a szájon át szedhető gyógyszerek. Ennek a helyi injekciónak mellékhatása is lehet pl. allergiás reakció vagy ízületi fertőzés. Ezek a szerek több ok miatt általában csak alkalomszerűen használhatóak. Tartós alkalmazása esetén növekedhet a csontritkulás esélye, használata cukorbetegeknél kockázatos, esetenként pedig akár a mestruációs ciklust is befolyásolhatja. Ritkán testtömeg növekedéssel is számolni kell, de más betegségek rizikója is növekedhet, ezekről a dolgokról feltétlenül érdemes kikérni kezelőorvosa véleményét.

2.Hialuronsav tartalmú injekció

A hialuronsav a természetben is előforduló molekula, a porc egyik legfontosabb alkotórésze. Orvosi alkalmazásának az az alapja, hogy egy kenőanyagként működve elősegíti az ízületek mozgékonyságát, a felszínek csúszását és csökkenti a gyulladásos folyamatokat. A beadott készítmény egy átlátszó zselé, amely nagy koncentrációban tartalmazza a porcképző alapanyagot. Természetesen ennél az eljárásnál is előfordulhatnak mellékhatások, melyek nem súlyos mértékűek, és csak rövid ideig tartanak, átmenetiek (például kis duzzanat, folyadékgyülem a térd körül).

Az injekciós kezelés (3-5 injekció) hatása fokozatosan adódik össze, és várhatóan hosszú távon 6-8 hónapig rendkívüli mértékben javíthatja az ízület terhelhetőségét, késlelteti a kopási folyamatot.

A megfelelő szakértelemmel kiválasztott készítmények segítségével az ízületi porcfelszínben zajló kopásos folyamat lelassítható, részben visszafordítható.

Hogyan történik az injekciós kezelés?

Az injekció beadása ambulánsan, a rendelésen történik. A bőr fertőtlenítése után, az injekció csak egy kis tűszúrással jár, nem kíséri kellemetlen fájdalom. A kezelés után nem szükséges különösebb tehermentesítés, a hétköznapi tevékenység folytatható, nagyfokú terheléstől azonban egy-két napig óvni kell az ízületet.

izület

Rendkívül fontos, hogy az injekciós kezelésről kellő szakmai tudás birtokában, tapasztalt szakorvos döntsön, mert jó eredmény csak megfelelő kivizsgáláson alapuló terápiás döntéstől várható. Azért, hogy Önnél indokolt esetben, kellő időben megtörténjen az injekciós kezelés, de feleslegesen ne alkalmazzák, forduljon bizalommal az Oliva Med Magánklinika ortopéd és baleseti sebész szakorvosához, Dr. Barta Szabolcshoz.

Dr. Barta Szabolcs - ortopéd és baleseti sebész szakorvos, főorvos
Oliva Med Magánklinika:+36709776004

Az alábbi orvosi publikációk a jó eredményt igazolják:

Efficacy of intraarticular hyaluronic acid injection through a lateral approach under fluoroscopic control for advanced hip osteoarthritis.

Eyigör C, Pirim, A Eyigör S, Uyar

Agri 2010 Oct;22(4):139-44.

Is Local Viscosupplementation Injection Clinically Superior to Other Therapies in the Treatment of Osteoarthritis of the Knee: A Systematic Review of Overlapping

Meta-analyses.

Campell K A, Erckson BJ, Saltzman BM Mascarenhas R,BachBR,ColeBJ,Verma NN

2015 Oct;31(10):2036-45.e14. doi: 10.1016/j.arthro.2015.03.030. Epub 2015 May 19