5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

Idegsebészeti szakvizsgálatunk

A szakorvosi vizsgálat során tisztázásra kerülnek a páciens központi idegrendszeri, valamint környéki idegrendszeri (más néven perifériás idegrendszeri) betegségei, panaszai, tünetei.

A vizsgálat magába foglalja a kórelőzmény felvételét, a klasszikus fizikális vizsgálatot, a neurológiai vizsgálatot, illetve az orvosi konzultációt is.

Kezelt betegségek

  • Gerincbetegségek, porckorong betegségek, gerincsérvek
  • Nyaki, háti, derékfájdalmak, medencetáji fájdalmak
  • Felső és alsóvégtagi fájdalmak, zsibbadások
  • Fejfájások, szédülések

CT - MRI felvételek értékelése

Az MRI vizsgálat segítségével nagyon könnyen ki lehet mutatni az olyan szervi, idegrendszeri elváltozásokat, mint például a degeneratív, kopásos eltérések, sérvek, daganatok, a különféle vérellátási zavarok, vagy éppen gyulladásos folyamatok. Az MR egy tomográfiás eljárás, vagyis a CT-hez hasonlóan szeletkép-sorozatok készíthetőek el segítségével, bármely síkban lehetséges az adatgyűjtés. Fontos, hogy klinikánkon nem végzünk MRI és CT vizsgálatokat, szakorvosunk a beteg már korábban elkészített CT és MRI felvételeit tekinti meg és értékeli ki.

Második szakvélemény (second opinion) adása

A második szakvélemény adása során kiértékelésre kerül a már korábban, más szakembertől kapott diagnózis és terápiás javaslat. Vannak olyan esetek, amikor kiszűrhetőek a téves diagnózisok, vagy javasolható más, kevésbé invazív, nem sebészeti megoldás, így a betegek biztosan azt az ellátást, illetve tanácsot kaphatják, amivel ténylegesen a gyógyulás útjára léphetnek.

Gerinc állapotfelmérések

Objektív módon határozzuk meg a gerinc állapotát, illetve a mozgásszervi problémákat. Ezen felmérés alapján állítjuk össze a maximális hatékonyságú mozgásprogramot. Ennek segítségével még az egyéb gerinc, illetve más egészségügyi problémákat is képesek vagyunk felderíteni. A vizsgálatot követően a kapott adatokból már ki tudjuk szűrni a különböző egészségügyi kockázati tényezőket. Ezeket elemezve képesek vagyunk egy akár személyre szabott gyógytorna programot, illetve terápiát összeállítani Önnek. A komolyabb betegségeknél csak egy előzetes konzultáció után tudjuk elvégezni a gerinc állapotfelmérését. Az analízis során vizsgáljuk a kórtörténetet, a gerinc, a vázrendszer, a gerinc melletti izomzat állapotát, illetve a szív- és érrendszer terhelhetőségét.

Speciális gerinc-injekciók

Az ilyen injekciókkal egy bizonyos érzéstelenítőszert (általában Lidocain), illetve erős gyulladás csökkentőt adunk be a fájdalmat okozó területre, gerinc kis ízület környékére, vagy magába az ízületbe.. Ez az eljárás sokszor hónapokig képes a beteg fájdalmát szüntetni, csökkenteni.

Speciális ideggyöki és idegblokádok

A fájdalom csillapítására többféle gyógyszer is rendelkezésre áll, azonban egyes esetekben előfordulhat, hogy ezek már nem képesek enyhíteni a beteg fájdalmain. Az idegblokád alkalmazása előtt el kell döntenünk, hogy egy adott ideg, vagy idegek hozzájárulnak- e vagy nem a fájdalom kialakulásához, esetleg fenntartásához. Az eljárás során helyi érzéstelenítés mellett egy speciális idegblokkoló folyadékot injektálunk a célterületbe, melynek hatására a fájdalom szinte azonnal megszűnik. Az így elért fájdalommentesség időtartama változó. A hatás általában több hónapig is kitart, de ha újra visszatérnének a fájdalmak, ismét blokkolni lehet a szükséges idegeket.

Gerincfájdalmak, gerincsérvek infúziós kezelése

Az olyan esetekben, amikor már a fájdalom mozgáskorlátozottságot okoz, akkor komolyabb kezelésre van szükség. Ilyenkor néhány alkalommal adott speciális infúzió formájában történik a segítségnyújtás. A kezelés kiegészíthető a fenti blokádkezelésekkel is. Klinikánkon ezen eljárást ambuláns módon alkalmazzuk, vagyis a beteg pontos időpontra érkezik és néhány óra után távozhat is.