5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

Gyógytorna kisokos

A gyógytorna kapcsán sűrűn felmerülnek a páciensekben egyes kérdések. Mi most összegyűjtöttük és megválaszoltuk Önöknek a leggyakrabban elfordulókat.

Milyen probléma esetén alkalmazzuk a manuálterápiát?

Elsősorban sérülések, degeneratív elváltozások esetén kialakuló ízületi mozgásbeszűkülések és problémák kezelésére, valamint reverzibilis mozgásszervi betegségek, akut és krónikus panaszok esetén kiválóan alkalmazható.

Mi a manuálterápia?

Mozgásszervi problémákra alapozott kezelés, amely részletes betegvizsgálatra épül. Páciens központú módszer, melynek legfontosabb előnye a differenciálás különböző izom-ízület-ideg képletek között, hogy azt az eltérést tudjuk kezelni, ami valóban kialakítja a páciens panaszát.

Mi a célja manuálterápiának?

Elsődleges cél a mozgás lehetőség megteremtése: az ízületek véghelyzetében végzett mobilizációval, azaz ismételt mozgásokkal, amely nem összetévesztendő a kiropraktőrök által végzett manipulációval. A manuálterápiás fogások bármely pillanatban leállíthatóak, nem hirtelen végzett mozgásformák. A kezelés során a test egyéb részein is feltárja a panaszt fenntartó tényezőket vagy az esetlegesen kialakult korrekciós mechanizmusokat.

Milyen probléma esetén alkalmazunk Tape technikát?

Gyógyászati célra alkalmazott speciális ragasztási technika, mely elsősorban a gyógytorna kiegészítésére, illetve a két gyógytorna közötti időszakban nyújt segítséget fájdalomcsillapító hatásával. Alkalmazhatjuk: sportsérülés, ficam, rándulás, duzzanat esetén, illetve stabilizálás, erősítés céljából.

Mit kell tudni a tape tecnikáról?

A tapasz elasztikus, különböző nagyságú húzási erővel helyezhető fel a bőrre, így hatva a bőr alatti lágyrészekre. Anyaga természetes, pamut alapanyagú latex nélküli anyag. Lég- és vízáteresztő, lehet vele sportolni, zuhanyozni, úszni. Egyéb terápiákkal jól kombinálható.

Trigger pont terápia

Mik a trigger pontok?

A triggerpontok feszültségpontok, melyek fokozottan érzékenyek és jellegzetesen lokális, de akár kisugárzó fájdalmat okozhatnak. Érzékelésük: az izomszövetben kisebb-nagyobb csomóként tapinthatóak.

Milyen probléma esetén alkalmazunk trigger pont terápiát?

  • íntúlterhelés
  • porc- és meniscus sérülés
  • arthrosis
  • gerincpanaszok – porckorong bántalmak
  • arc-fog-fejfájás

Műtétre felkészítő gyógytorna

Milyen probléma esetén alkalmazhatunk műtétre felkészítő gyógytornát?

Az úgynevezett preoperatív gyógytornát tervezett műtétek előtt alkalmazzuk. A pácienst előkészítjük a beavatkozásra (izomzatilag, a környező ízületek kezelésével, ergonómiai tanácsokkal..stb), hogy a műtét a lehető legjobb eredményt érhesse el.

Rehabilitációs gyógytorna

Milyen probléma esetén alkalmazhatunk rehabilitációs gyógytornát?

Műtét utáni gyógytorna: a pácienst megtanítjuk a kontraindikált mozgásokra. Célunk a mozgás nélküli időszak minimalizálása, a beteg mielőbbi aktivizálása a megfelelő segédeszközzel.