5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

Nőgyógyászati rákszűrés

Ezzel az alapvetően fájdalmatlan és veszélytelen, csak néhány percig tartó szűrővizsgálattal sok szenvedéstől, fájdalomtól menekülhetünk meg.


Nőgyógyászati rákszűrésen elsősorban a méhnyak területén kialakuló méhnyakrák szűrését értjük. Emellett a nőgyógyászati vizsgálatnál természetesen tapintással, esetenként akár ultrahang vizsgálattal is ellenőrizhető a méh és a petefészkek állapota.


A méhnyakrákszűrés legfontosabb eleme a mai gyakorlatban a méhszáj felszínéről és a nyakcsatorna egy szakaszáról végzett mintavétel. Az innen lesodort sejtek mikroszkópos vizsgálata (cytologia) során felismerhetőek azok a korai elváltozások melyek esetén további diagnosztikus lépés szükséges annak eldöntésére, hogy a látott elváltozás ártalmatlan, gyulladásra utal, esetleg daganatmegelőző állapot vagy daganat-e.


Mi történik, ha daganatos eltérés igazolódik?


Ha a daganatos folyamat korai stádiumban felismerésre kerül, csak egyszerű, kis műtéti beavatkozásra van szükség, mely csak minimális kellemetlenséggel jár és sok esetben nem igényel más kezelést.
Szükség esetén kiegészítő vizsgálatok is rendelkezésre állnak, közülük ma leggyakrabban a HPV meghatározást használjuk.


Amennyiben tartósan magas kockázatú HPV törzs jelenléte igazolható és a szűrővizsgálat eredménye sem negatív, általában részletesebb szövettani vizsgálat indokolt, a végleges diagnózis felállítására, melyhez a minta kivétele kis kimetszést jelent, mely rövid altatásban elvégezhető. Ennek során eltávolítható a kóros terület, ezt követően pedig az eltávolított anyag szövettani vizsgálata pontos információt adhat az elváltozásról. Amennyiben a daganatmegelőző állapot eléri a minta széleit, további beavatkozás lehet szükséges. Ennek módja lehet ismételt kacskimetszés, avagy rekonizáció.


Amennyiben a vizsgálatok során valódi rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak, mely előrehaladottabb stádiumú, nagyobb fájdalommal, több szövődménnyel járó méheltávolítás indokolt és kiegészítő kezelés (pl. sugárterápia) is szükséges lehet és sajnos még ekkor sem mindig biztos a teljes gyógyulás.


Ennek elkerülése érdekében, nemcsak fiatal, hanem idős (!) korban is rendkívül fontos évente egy alkalommal részt vennie nőgyógyászati méhnyakrák szűrésen.

Tegyen meg mindent az egészsége érdekében!

Oliva Med Magánklinika: +36 70 977 6004