5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

Neurosonographia

A neurosonographia (az idegek ultrahangos vizsgálata) a végtagok perifériás idegeinek a  vizsgálata. Ennek során az idegek ( pl. nervus medianus, nervus ulnaris) lefutását, szerkezetét vizsgáljuk. Felfedezhetők az ideg sérülései, leszorításból következő elváltozásai (ún. kompressziós vagy alagút szindrómák), esetleg daganatai. Elsősorban vidékről érkező pácienseknél fontos, hogy amennyiben nervus ulnáris és nervus medianus vizsgálattól eltérő perifériás ideg vizsgálatát kérik, előzetesen küldjék el szakorvosunk nevére ( Dr. Tasnádi Tünde) címezve a vizsgálatra vonatkozó dokumentációt és csak visszaigazolás után jöjjenek el a kért vizsgálatra.

Zsibbadást érez az ujjvégeken?

A kezdetben csak kellemetlen, majd egyre kínzóbb zsibbadást, sokszor az érintett testrészt behálózó perifériás idegek összenyomódása okozza. Az idegek testünkben gyakran izommal, ínnal és csonttal körbezárt keskeny csatornákban futnak. Ezek a csatornák az alagutak, ha a benne haladó idegek nyomás alá kerülnek, alagút szindrómáról beszélünk. Testünk több pontján találhatunk ilyen  izomból, szalagokból és csontokból alkotott alagutakat. Ezekben az alagutakban idegek és erek haladnak, amik gyakran nyomás alá kerülnek, ezzel különböző mértékű kellemetlenséget okozhatnak: zsibbadást, érzéskiesést, fájdalmat, izomgyengülést. Amennyiben hasonló tüneteket érez, lehetséges Önnek is ilyen problémája van.

Az alagút szindrómák sikeres kezeléséhez pontos diagnózis szükséges, melyhez nagy segítséget jelent a neurosonographia.

A neurosonographia (az idegek ultrahangos vizsgálata) a végtagok perifériás idegeinek a  vizsgálata. Ennek során az idegek ( pl. nervus medianus, nervus ulnaris) lefutását, szerkezetét vizsgáljuk. Felfedezhetők az ideg sérülései, leszorításból következő elváltozásai (ún. kompressziós vagy alagút szindrómák), esetleg daganatai.

Milyen előkészítést igényel a vizsgálat?

A vizsgált testrésznek szabadnak kell lennie. Amennyiben rögzítés van a végtagon, akkor azt el kell távolítani. Megjegyzés: az idegek vizsgálata az axillától a kéz,csukló régiójáig végig megtörténik, a tünetek alapján  a  vizsgálati fókusz megjelölése ( esetenként speciális kérdőív kitöltése) azonban szükséges a pontos diagnózis érdekében. Elsősorban vidékről érkező pácienseknél fontos, hogy amennyiben nervus ulnáris és nervus medianus vizsgálattól eltérő perifériás ideg vizsgálatát kérik, előzetesen küldjék el szakorvosunk nevére (Dr. Tasnádi Tünde) címezve a vizsgálatra vonatkozó dokumentációt és csak visszaigazolás után jöjjenek el a kért vizsgálatra.

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálandó területre ultrahang gélt teszünk. A precíz képalkotáshoz speciális magas frekvenciájú, kiváló felbontású linearis vizsgálófej szükséges. Ennek segítségével felkeressük az ideg lefutását, megítéljük az ideg szerkezetét, elváltozását. Áttekintjük az adott ideg környezetét is.

A beteg írásos véleményt kap a vizsgálat után.

A vizsgálat fájdalommentes.