5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

Ízületek, ínak betegségeinek kezelése saját-vér terápiával

A fájdalommentes mozgás öröme Önnek is jár! Ha ízületi panaszai vannak (elsősorban csípő és térd tájékon) és az eddig alkalmazott gyógyszerek nem hozták meg a remélt gyógyulást akkor eljött az idő, hogy felkeresse speciális rendelésünket, ahol a legmodernebb kezelési módszerekkel ismerkedhet meg.

A térdben jelentkező kopás gyötrő, visszatérő panaszokat okozhat. Fájdalmassá teheti a hétköznapi tevékenységeinket, a lépcsőzés, a guggolás, de akár a leülés, a felállás is szenvedéssel járhat.

Ízületek, ínak betegségeinek kezelése saját-vér terápiával

A porc a testi növekedés befejeződésekor a legvastagabb, majd az idő előrehaladtával vastagsága különböző mértékben csökken. Így sajnálatos módon kb. 40-45 éves korra tehető az az időszak, amikor a térdfájás leggyakoribb oka már az ízületek meginduló kopása.

Ha beindul a porckopás folyamata, kizárólag a testsúly normalizálása, az irányított, egyénre mozgásprogram, az egyes étrendkiegészítők és az orvos által leghatékonyabbnak ítélt egyéb terápiák javíthatják a porc állapotát. Súlyos esetben pedig ízületi protézis műtét szükséges a szabad mozgás biztosítása céljából.

Fontos feladat, hogy védjük a maradék állományt, csökkentsük a kialakult fájdalmat és lehetőségeinkhez képest fokozzuk a porc újjáépítését. Ebből a célból rendkívül sokfajta tablettás és por formájú készítmény van forgalomban, melyek széles körben elterjedtek egyszerű használhatóságuk miatt. Ezeknél azonban lényegesen hatásosabb kezelések is vannak. Az egyik ilyen az ízületbe adott injekció a másik a PRP kezelés. PRP kezelés a vérsavó kinyerésére, az un. saját-vér kezelés, mely egy forradalmian új eljárás.

A PRP kezelés a degeneratív elváltozásokon túlmenően sportsérülések kezelése során is sikerrel alkalmazható. Ezek lehetnek ín, ízületi vagy akár izomsérülések is. Egyes adatok szerint az európai versenysportolók 60%-kapott már PRP-vel ellátást az elmúlt években. Ez nem véletlen. A PRP ellátás hatékonysága, előnye pont ezen a területen mutatkozik meg a legkifejezettebben.

Ismerjük meg közelebbről az eljárást:

A PRP kezelés során a páciensek véréből levett és lecentrifugázott vérplazma a normál vérhez képest 6-8-szor dúsabb thrombocitákban, így rendkívül hatékonyan serkenti a csont és a lágy szövetek gyógyulását. Így a saját véréből kinyert sejteket ültetünk be a kezelni kívánt területekre – további idegenanyag felhasználása nélkül -, ezzel elősegítve az érintett területek természetes önregenerálódását. A felnőttek esetében bármely életkorban kivitelezhető a beavatkozás.

A PRP kezeléssel bejutatott növekedési faktorok hatékonyan elősegítik a regenerációt több szövetben: pl. a porc, izom, csont, ín, ínszalag, mindemellett fékezik a hegesedési folyamatokat, növelik az erezettséget, leállítják az oxigénhiány következtében beálló sejthalál folyamatát és ténylegesen erősítik a szövetek természetes regeneráló képességét. Ezen okok miatt a PRP kezelés a regeneratív orvoslás értékes eszköze, amely számos betegség kezelésében illetve esztétikai kezelésekben hosszú évek óta széleskörűen alkalmazható.

Az eljárás a páciens saját vérének levételéből, majd rövid előkészítés után a kész készítmény érintett helyre való befecskendezéséből áll. A PRP kezelés nem igényel kórházi tartózkodást, befejezése után a páciens néhány órán belül már otthonába távozhat.

A kezelés (speciális eszközöket, sterilitást igényel).

A PRP kezelés hatóanyaga az Ön szervezetének legjobb gyógyító anyaga, a saját vére. Saját vérének legfőbb előnye nagyfokú gyógyító biztonsága. Az Ön szervezetében kiváló minőségben áll rendelkezésre, és a legkevésbé testidegen.

Tehát a PRP kezelés esetében nincsenek káros mellékhatások, mint a vegyi anyagokból készülő gyógyszereknél, és nem fenyeget a kilökődés, immunreakció, allergia veszélye sem.

Ez a technika nem csodaszer, de orvosi publikációk által alátámasztottan hatásos kezelés amennyiben megfelelő indikációval alkalmazzák.

Bővebb információ: http://www.arthrex.com

Rendkívül fontos, hogy a kezelésről kellő szakmai tudás birtokában tapasztalt szakorvos döntsön, mert jó eredmény csak megfelelő kivizsgáláson alapuló terápiás döntéstől várható. Azért, hogy Önnél indokolt esetben, kellő időben megtörténjen a PRP kezelés, de feleslegesen ne alkalmazzák, forduljon bizalommal az Oliva Med magánklinika speciális profilú un. “porcregeneráló rendelésén” Dr. Barta Szabolcs ortopéd és baleseti sebész szakorvoshoz.

A rendelésre kérjük a panaszos területről készült röntgenfelvételeit, korábbi leleteit hozza magával!

Térd panaszok esetén:

  •     Összehasonlító terheléses (álló helyzet) AP és oldal irányú térd röntgenfelvételek

Csípő panaszok esetén:

  •     AP medence+ oldal röntgen felvételek feltétlenül szükségesek.

Dr. Barta Szabolcs főorvos - Ortopéd és baleseti szakorvos
Oliva Med Magánklinika: +36 70 977 6004