5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

Cisztoszkópia, húgyhólyagtükrözés

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

Ha Önnek véres vagy gennyes a vizelete, illetve hosszú ideje súlyos vizelet ürítési problémái vannak vagy az ultrahang- illetve a röntgenvizsgálat rendellenességet mutat ki, esetleg a panaszok huzamosabb kezelés esetén sem enyhülnek, indokolt lehet a cisztoszkópia, amennyiben annak szükségességét a megelőző vizsgálatok is alátámasztják. A vizsgálatot az urológus szakorvos indikálja, mérlegelve a várható előnyöket és esetleges szövődményeket. 

A húgyhólyagtükrözés menete:

A vizsgálatot rendelésünkön korszerű endoszkóppal (mely egy vékony, csőszerű, száloptikás világítással rendelkező készülék) helyi érzéstelenítésben és igény esetén rövid altatásban végezzük. Az utóbbi esetben éhgyomorral, kísérővel szükséges érkezni a vizsgálatra.

A pácienst egy speciális vizsgáló asztalra fektetjük fel, majd a megfelelő fertőtlenítést követően a húgycsövébe érzéstelenítővel ellátott síkosítót kap, azért, hogy a vizsgálathoz szükséges eszközt minél kíméletesebben sikerüljön bevezetni. Az eszközt ezt követően a szem ellenőrzése mellett vezetjük a hólyagba. Férfiaknál az eszköz bevezetése közben áttekintjük a húgycsövet, a prostata lebenyeket, a hólyagnyakat is. Az eszköz behelyezése után a cisztoszkópon keresztül steril sóoldattal feltöltjük a hólyagot, így megtörténhet a hólyagfal belső felszínének pontos áttekintése. Megtekintjük a vesevezeték szájadékait,a belőlük ürülő vizeletet. Az eszköz eltávolítása közben még egyszer áttekinthetjük a húgycsövet is. 

A beavatkozás nem tart sokáig, kb. 4-6 percet vesz igénybe. 

A szövődmények nem gyakoriak. A beavatkozással járó mikro-sérülések következményeként  átmeneti kellemetlen érzés jelentkezhet vizelés közben, esetleg kissé véressé válhat a vizelet. Ritkán hólyaghurut, férfiakban heveny prosztatagyulladás alakulhat ki , mely konzervatív, gyógyszeres kezelés hatására hamar meggyógyul.

A húgyhólyag tükrözés bár nem tartozik az urológiai alapvizsgálatok közé, de esetenként rendkívül fontos információkat szolgáltat, mely sokszor eldöntheti a beteg gyógyulásához vezető kezelés mikéntjét.

A vizsgálat előtt klinikánkon egy előzetes megbeszélés, konzultáció történik, ahol az anamnézis felvétele (elbeszélgetés) mellett, lehetőség van a tervezett beavatkozás részleteinek megbeszélésére. Erre korábbi betegdokumentációját, legfrisseb labor eredményeit és korábbi szakorvosi véleményét kérjük hozza magával! Egy ilyen elbeszélgetés természetesen segíthet abban is, hogy a beavatkozással kapcsolatos izgalom csökkenjen.

Dr. Bartóki László -  Főorvos, urológus szakorvos
Oliva Med Magánklinika +36709776004