5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

Csecsemő csípőszűrés

Mi történik a csecsemő csípőízületi szűrés során?

A teljes csípőízületi szűrővizsgálat során a kis csecsemő fizikális és ultrahang vizsgálata is megtörténik. Ilyenkor nemcsak azt vizsgáljuk, hogy a csípőízület valójában ficamodott-e, ami nagyon ritka, hanem azt, hogy a csípőízület érettsége megfelelő-e, fejlődési rendellenesség jele tapasztalható-e.

Amennyiben ilyen jellegű eltérés van, akkor a megfelelő időben megkezdett kezeléssel a későbbiekben teljesen normális helyzetet lehet biztosítani.

Gyakran előfordul, hogy nem elég érett az ízület, sekély az ízületi vápa.

A kezelés sokszor egyszerű terpesz pelenkázásból áll, de súlyosabb esetben más rögzítő felhelyezése is szükséges (pl. Pavlik kengyel). Amennyiben az elváltozásokra nem derül időben fény, akkor felnőtt korban súlyos csípő ízületi panaszok illetve idő előtti kopás jelentkezhet, mely nehezíti a mindennapi tevékenységeket, már csak komplex műtétekkel gyógyítható meg.

Mit jelent a túl kötött illetve a laza csípő állapot?

Előfordulhat, hogy a kisgyermek, csecsemő csípőjét a védőnő túl lazának vagy túl kötöttnek érzi, ilyenkor nagyon fontos, hogy a gyermeknél megtörténjen a teljes körű csípőízületi szűrővizsgálat, amely nemcsak fizikális vizsgálatból áll, hanem ultrahang vizsgálatot is tartalmaz.

Amennyiben ennek során kóros eltérés nem igazolódik, önmagában a laza vagy kötött csípő állapotnak nincs jelentősége és így kezelést sem igényel.

Az ultrahang megbízható, fájdalmatlan vizsgálat, nincsen káros hatása és nem jár kockázattal sem.

Nagyon fontos, hogy a csípőízületi szűrővizsgálat megfelelő életkorban történjen meg, szakmai szempontból a csecsemő 6-8 hetes kora között ajánlott.

Teljes körű szűrővizsgálati eredményre csak az ultrahangos vizsgálattal együtt történő szűrővizsgálat esetén számíthatunk.

Forduljon bizalommal Dr. Nyeste Mónika - Ortopéd és reumatológus szakorvoshoz.
Bejelentkezés Oliva Med Magánklinika +36709776004