5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

Lökéshullám-terápia

Milyen betegségek, panaszok esetén lehet hasznos a lökéshullám-terápia?

Az orvostudomány a betegek kezelése során gyakran különféle fizikai energiákat is hasznosít. Ilyen fizikai kezelési eljárás a lökéshullám-terápia is. A lökéshullám-kezelés során hanghatással járó, nagy energiájú lökések jönnek létre, melyek az emberi testen kívül akusztikus energiát generálnak. Ezt az akusztikus energiát vezetik célzottan, a környező szövetek károsítása nélkül a kezelendő területre. A lökéshullámok az emberi test szöveteiben elnyelődnek és gyógyító folyamatokat indítanak el.

Az adott helyen a véredények kitágulnak, a vérkeringés fokozódik, helyi vérbőség alakul ki és új erek képződnek. A helyi vérbőség hatására gyulladást csökkentő anyagok, molekulák és sejtek vándorolnak az adott területre, valamint a szövetek vérátáramlása és anyagcseréje javul. A lökéshullámok, masszírozó hatásuk eredményeként, a környező izmokat is ellazítják

A lökéshullám-kezelések típusai - Melyik miben segíthet?

A modern lökéshullám-terápiás eszközök többfajta lökéshullám generálására is képesek. 

Az un.  fókuszált lökéshullámok elsősorban fájdalmas pontok és krónikus íntapadási problémák kezelésére alkalmasak. Emellett az izmokban, kötőszövetekben levő fájdalmas csomók (úgynevezett myofascialis trigger pont szindróma) diagnosztizálására és kezelésére is sikerrel használhatók.

Ettől eltérő  síkbeli lökéshullámok a testfelszínen fejtik ki hatásukat. Lehetővé teszik a felületi fájdalmas pontok célzott kezelését, oldják az izmokban levő összenövéseket és gátolják a fájdalomérzékelő végződések aktivizálódását. A meszes váll, a teniszkönyök és a talpibőnye-gyulladás kezelésekor a fókuszált lökéshullámok kiegészítésére szolgálnak.

A radiális, azaz sugárirányú nyomáshullámok gömb alakban terjednek, a felszínhez közel fejtik ki maximális energiájukat, s nagyobb területek kezelésére alkalmasak. Használatuk a felszínhez közeli mozgásszervi elváltozások esetében javasolt.

Mikor várható javulás?

A mozgásszervi panaszok során alkalmazott lökéshullám-kezelés általában csak bizonyos idő elteltével szünteti meg a panaszokat, ez általában 2-3 hetes időintervallumot jelent.

A lökéshullám-terápia ellenjavallatai

A lökéshullám-kezelés nem végezhető véralvadási zavarok (pl. vérzékenység), véralvadásgátlók használata, thrombosis után, daganatos betegségek, terhesség, idegkárosodás/ok, cukorbetegség (kivéve diabéteszes láb megelőzésére és kezelésére bizonyos típusú cukorbetegségben), gennyes góc esetén, illetve akut gyulladás fennállásakor, továbbá növekedésben levő gyerekeknél, valamint kortizonkezelést követően 6 hétig.

Tilos a lökéshullám-terápia alkalmazása levegővel kitöltött szervek, például a mell- és a hasüreg felett, nagy idegek, erek, valamint a fej, a gerinc és a gerincvelő területén, továbbá a daganatos régióban.

A lökéshullám-terápia lehetséges mellékhatásai

A kezelés közben fájdalom jelentkezhet. Az alkalmazott energia fokozatos növelésével, és a frekvenciának a páciens fájdalomtűrő képességéhez való igazításával a betegek toleranciája növelhető. A kezelt beteg fájdalomérzete a kezelendő terület előzetes lehűtésével  csökkenthető.

A lökéshullám-kezelés mellékhatásaként duzzanat, vörös elszíneződés, vérömleny, lokális fájdalom, továbbá kortizonkezelést követően bőrsérülés fordulhat elő, valamint helyi, pontszerű bevérzések is kialakulhatnak, melyek általában rövid időn belül megszűnnek. A szövődmények megfelelő energiaszint és nyomás alkalmazásával elkerülhetők.

A kezelés teljes időtartama alatt a sporttevékenység és fizikai aktivitás korlátozása szükséges.

A lökéshullám-terápia egy neminvazív, nagyon rövid kezelési időt (pontonként néhány másodpercet) igénylő kezelés. Egy régióra átlagosan 2000 lökést ad le. 

Sportolóknál alkalmazott lökéshullám-terápia

A lökéshullám-terápia javasolt sportsérüléseknél, amennyiben azzal elkerülhető a megterhelő, kérdéses és hosszabb felépülést igénylő műtéti beavatkozás.

Amennyiben műtétre van szükség egy sportsérülés kezeléséhez, akkor a lökéshullám-terápia hatékonyan használható a műtét utáni rehabilitációban, a felépülés idejének lerövidítésében.

A lökéshullám-terápia nem jár kockázattal, ambulánsan végezhető. A sportsérülések kezelésében a még mindig használt szteroidtartalmú injekciók kiváltására is alkalmas lehet. 

Makai Attila - masszőr, terapeuta

Rendelési idő : csütörtök 15:00-17:00 

Oliva Med Magánklinika: +36 70 977 60 04