5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

Vírusos szemölcsök kezelése

A szemölcsök öbbnyire a Humán Papilloma Vírus (HPV) által okozott, különböző alakban és méretben előforduló bőrkinövések. A fertőződés többnyire közösségi helyeken történik meg - mint uszoda, fürdő, edzőterem –, és elsősorban a gyermekeket és csökkent immunvédelemmel rendelkezőket érinti. A tünetekkel a fertőzést követő 3-6 hónap után szembesülhetünk, és nagyon nehéz megszabadulnunk tőle, ugyanis az esetek 30%-ban, a szemölcs - a megszabadulást követően - visszanőhet. A látható szemölcsök mellett lehetnek kisebb fertőzések is, melyek csak később lesznek láthatóak. Ezért érdemes a sűrűn beiktatott kontrollvizsgálat, a kölcsönös, türelmen alapuló együttműködés. Ha 12 hét elteltével sem fedezünk fel a páciensen semmilyen további elváltozást, akkor gyógyultnak nyilvánítjuk.

Kezelési módok

A szemölcstől több úton-módon szabadulhatunk meg. Szakorvosi közreműködés során, helyi érzéstelenítést követően, elektrosebészeti eljárással, vagy speciális eszközzel történő kifordítással, melyet egy 1-2 hetes gyógyulási időszak követ a szemölcs méreteitől és elhelyezkedésétől függően. Erős savakkal történő ecsetelés is hatékony módszernek bizonyulhat, viszont gyakori esetben gyulladás és fájdalom jelentkezhet a kezelést követően. A gyermekeknél kialakult szemölcs esetén gyakran alkalmazzák az otthoni ecsetelés módszerét, viszont így akár 3 hónapig is elhúzódhat a procedúra.

Közönséges szemölcs (Verruca Vulgaris)

A közönséges szemölcsök 3-25 mm-es kinövések, melyek leggyakoribb előfordulási helye általában az ujjak, kéz, köröm környéke és a talpak. Az első ránézésre a tyúkszemhez igen hasonló jelenség, de felszínét megkaparva fekete pontocskák – melyek a szemölcsöt ellátó erek - lesznek láthatóak a tyúkszemmel ellentétben. A jelenség fájdalommal is párosulhat, mivel – méreteitől függően - nyomni fogja az idegvégződéseinket, emiatt a kezelés mikéntjét is megnehezítve.

Uszodaszemölcs (Molluscum Contagiosum)

Az „uszodaszemölcs” melegágya - neve ellenére – nem csak az uszoda lehet. Gyerekeknél nagyon gyakori jelenség, járványszerűen is terjedhet. A fehér közepű, 1-2 mm-es szemölcs a test bármely pontján felütheti a fejét. Felnőtteknél is megjelenhet, főként a genitáliák mentén. Többnyire száraz bőrön alakulhat ki, mely esetben a bőr vízhiányosságát megszüntetve tudjuk hatékonyabban vele felvenni a harcot. Eltüntetése időigényes, akár több hónapot is felölelhet a kezelési idő.

Futószemölcs (Verruca Plana Juvenile)

Elsősorban háton és arcon megjelenő, bőrszínű kinövések, melyeket általában onnan lehet megkülönböztetni a jóindulatú növedékektől, hogy gyorsan terjednek, ezért mielőbb érdemes szakemberhez fordulnunk vele.

 

Dr. Csenkéné Dr. Tóth Katalin
Bőrgyógyász Főorvos, Orvoskozmetológus
Rendelés: Szerda 9:00 - 17:00
Előjegyzés: +36 30 63 60 793

Dr. Mihucza Marianna
Bőrgyógyász főorvos
Rendelés: Hétfő 15:15 - 19:00
Előjegyzés: +36 70 977 6004

Dr. Patai Györgyi
Bőrgyógyász szakorvos
Rendelés: 
Hétfő és Péntek 11:00 - 13:00
Szerda 16:00 - 19:00
Előjegyzés: +36 70 977 6004