5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

Anyajegy vizsgálat

Miért fontos a bőrgyógyászati szűrővizsgálat?

Anyajegyeink születésünktől egészen 30-35 éves koring folyamatosan jelennek meg bőrünkön. Ezekből a festékes anyajegyekből sokszor rosszindulatú bőrdaganat – más néven melanóma - fejlődhet ki. Ha túl későn, vagy egyáltalán nem kerül eltávolításra, kockázatos következményekkel járhat.

Ezért fontos évenként legalább egyszer megvizsgáltatni azokat. Sajnos, ténylegesen egy komoly, és egyre gyakoribb problémával nézünk szembe. Ezt igazolják az utóbbi idő statisztikai adatai, miszerint az elmúlt 4 évben 50%-kal emelkedett a melanóma gyakorisága.

Mikor szükséges az évenkénti szűrésnél előbb ellátogatni bőrgyógyászunkhoz?

Ha anyajegyünknél asszimetriát, nagyobb méretet, gyulladt környezetet, szabálytalan széleket, inhomogén színintenzitást vélünk felfedezni, ha nem mindennapi panaszokat észlelünk – anyajegy bevérzése, érzékenysége, viszketése – akkor érdemes azonnal bőrgyógyászhoz fordulnunk.

Az anyajegy vizsgálatának menete

A vizsgálat teljesen fájdalommentesen, egy speciális eszköz segítségével, videodermatoscoppal történik, de nem minden esetben szükséges a használata, ezt a bőrgyógyász dönti el. Ily módon biztonsággal megvizsgálhatóak az anyajegy szerkezeti elemei, kiszűrhetőek a rosszindulatú anyajegyek.

Az anyajegy eltávolítása

A konzultációt és vizsgálatot követően némely anyajegytől célszerű megszabadulni, esztétikai okból kifolyólag, elhelyezkedéséből adódóan, illetve ha a bőrgyógyász úgy állapítja meg. A levétel helyi érzéstelenítéssel, kimetszéssel távolítjuk el, majd az eltávolított anyajegyet szövettani vizsgálatra küldjük.

Mire figyeljünk műtét után?

Mellőzzük a napozást és szoláriumot legalább 6 hétig! Kezeljük az érintett területet a bőrgyógyász által felírt kenőccsel! Kíméljük az adott területet, óvjuk azokat a mozdulatokat, melyek feszüléssel járnak! Tartózkodjunk a kozmetikumok használatától, vízzel való érintkezéstől!

 

Dr. Csenkéné Dr. Tóth Katalin
Bőrgyógyász Főorvos, Orvoskozmetológus
Rendelés: Szerda 9:00 - 17:00
Előjegyzés: +36 30 63 60 793

Dr. Mihucza Marianna
Bőrgyógyász főorvos
Rendelés: Hétfő 15:15 - 19:00
Előjegyzés: +36 70 977 6004

Dr. Patai Györgyi
Bőrgyógyász szakorvos
Rendelés: 
Hétfő és Péntek 11:00 - 13:00
Szerda 16:00 - 19:00
Előjegyzés: +36 70 977 6004