5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

PRP ízületi kezelés - egy páciensünk szemszögéből

Saját PRP kezelésem története: 

A honlapunkon szerepel: A fájdalommentes mozgás öröme Önnek is jár!

….így úgy gondoltam Nekem is.   

3 évvel ezelőtt szenvedtem síbalesetet, mely során keresztszalag, oldalszalag szakadásom és meniscus, valamint egyéb porc sérülésem lett. Két műtét után hosszú rehabilitációval sikerült kihoznom a maximumot. Ismét tudom terhelni a térdem, rendszeresen futok, kerékpározok, túrázok. 

Időnként minimális problémát tapasztaltam azonban, mely nem jelentett éles fájdalmat. 

Mindannyian tudjuk a megelőzés mindig jobb és hatásosabb, mint a súlyos probléma kezelése.  Így azt gondoltam kihasználom a legmodernebb kezelési módszert, a sajátvér therápiát, hiszen jól tudom a térdben jelentkező kopás gyötrő, visszatérő panaszokat okozhat majd később nekem is.  Fájdalmassá teheti a hétköznapi tevékenységeinket, a lépcsőzés, a guggolás, de akár a leülés, a felállás is szenvedéssel járhat, ha nem előzöm meg. 

A porc a testi növekedés befejeződésekor a legvastagabb, majd az idő előrehaladtával vastagsága különböző mértékben csökken. Így sajnálatos módon kb. 40-45 éves korra tehető az az időszak, amikor a térdfájás leggyakoribb oka már az ízületek meginduló kopása, ami egy túlterhelt, operált, sérült ízületben szinte elkerülhetetlen bizonyos mértékben. 

Ha beindul a porckopás folyamata, súlyos esetben ízületi protézis műtét szükséges a szabad mozgás biztosítása céljából, hát ezt mindenképpen szeretném elkerülni.  

Fontos feladatomnak érzem saját egészségem miatt, hogy védjem a maradék állományt,  és lehetőségeimhez képest fokozzam  a porc újjáépítését. Ebből a célból rendkívül sokfajta tablettás és por formájú készítmény van forgalomban, melyek széles körben elterjedtek egyszerű használhatóságuk miatt. Ezeknél azonban lényegesen hatásosabb kezelések is vannak. Az egyik ilyen az ízületbe adott injekció a másik a PRP kezelés. 

PRP kezelés a vérsavó kinyerésére, az un. saját-vér kezelés, mely egy forradalmian új eljárás.  

A PRP kezelés a degeneratív elváltozásokon túlmenően sportsérülések kezelése során is sikerrel alkalmazható. Ezek lehetnek ín, ízületi vagy akár izomsérülések is. Egyes adatok szerint az európai versenysportolók 60%-kapott már PRP-vel ellátást az elmúlt években. Ez nem véletlen. A PRP ellátás hatékonysága, előnye pont ezen a területen mutatkozik meg a legkifejezettebben

Február 1-re sikerült időpontot egyeztetnem az Oliva Med Magánklinikán, Dr. Bartha Szabolcs kollégám ezen a napon tudta vállalni a beavatkozást, és ekkor állt rendelkezésre a speciális centrifugáló készülék is a kezeléshez. 

A PRP kezeléshez ugyanis a páciensek véréből levett és lecentrifugázott vérplazmát használják, mely a normál vérhez képest 6-8-szor dúsabb thrombocitákban, így rendkívül hatékonyan serkenti a csont és a lágy szövetek gyógyulását. 

Így először egy vérvételen estem át, ami nem járt lényeges kellemetlenséggel. Aztán a vizsgálóasztalon feküdve vártam, hogy a készülék elvégezze a dolgát, nagy fordulaton 5 percig centrifugálva a saját véremből kinyerje a gyógyító sejteket. 

Izgalmas várakozás volt, mely jó hangulatban telt, a képek is ezt mutatják. 

A gép megállt és Kezelő orvosom kezében megláttam a saját szervezetemből származó,  idegenanyag felhasználása nélkül elkészített elixírt

Ez fogja majd  elősegíteni az ízületem  természetes önregenerálódását. 

Körültekintő bőrfertőtlenítés után a tű pontosan behatolt az ízületi üregbe. Fájdalomra készültem, de szerencsére csak kis kellemetlenséget tapasztaltam és azt is csak rövid ideig. a végén kaptam egy kis ragasztást a szúrás helyére, majd együtt bemozgattuk a térdemet, hogy egyenletesen elterüljön a beadott anyag. Már csak a további teendőket kellett megbeszélni. 3 hétig kímélnem kell a térdemet, nincs futás, kemény edzés, utána fokozatosan térhetek vissza. 

Nagyon örülök, hogy itt nálunk az Oliva Med Magánklinikán is elérhető ez a módszer, mely során egy olyan anyaggal gyógyulhatunk, ami mindenki szervezetében kiváló minőségben rendelkezésre áll. Így legkevésbé testidegen, hiszen a PRP kezelés esetében nincsenek káros mellékhatások, mint a vegyi anyagokból készülő gyógyszereknél, és nem fenyeget a kilökődés, immunreakció, allergia veszélye sem.

Ez a technika nem csodaszer, de orvosi publikációk által is alátámasztottan hatásos kezelés amennyiben megfelelő indikációval alkalmazzák. 

Nagyon köszönöm Dr. Barta Szabolcs kollégámnak a segítséget!

Oliva Med Magánklinika

Előjegyzés:+36 70 977 60 04