5600 Békéscsaba, Dr. Becsey Oszkár u. 1.

Kézsebészeti problémák gyógyítása

A kézsebészeti problémák gyógyítása gyógyszeresen vagy gyógytornával, fizikoterápiával és műtéttel történhet.

Fontos, hogy a panaszai alapján diagnosztizált kórkép megfelelő kezelése mihamarabb megtörténjen, mert az időben megkezdett kezeléstől várható az Ön teljes gyógyulása.

Ha a diagnózis késik, a kéz izmai elsorvadnak, mely rendkívül nehezen hozható helyre.

Mit kell tudni az alagút szindrómáról?

Alagút szindrómáról akkor beszélhetünk, ha a végtagon lefutó idegnél valamilyen okból szűkület alakult ki, amely nyomja a perifériás ideget.

Ennek rendkívül sok oka lehet: gyulladás, csontkinövés, vérömleny, daganat, fejlődési rendellenesség, erős tartós megterhelés.

Az egyik leggyakrabban előforduló alagút szindróma a kéztő területen alakult ki, melyet carpalis alagút szindróma néven ismerünk.

A leszorításból adódóan az ideg által ellátott területeknek megfelelően az ujjakban eleinte csak időszakosan, majd állandósuló jelleggel zsibbadás jelentkezik. Élesebb fájdalom, érzékelési zavar is felléphet. A betegség előrehaladott állapotában az ideget érő nyomás miatt a tenyér izmai sorvadni kezdenek és szorító erejük is gyengül.

A diagnózist kézsebész szakorvos állíthatja fel. Ehhez speciális vizsgálatok szükségesek

Mikor indokolt a carpalis alagút műtéti kezelése?

Ha a konzervatív kezelést nem vezet eredményre vagy erős fokú az ideg vezetési probléma, műtéti megoldás javasolt. A kéztő alagút felszabadítás egynapos sebészeti beavatkozás keretében történik. Ez klinikánkon is elvégezhető.

Hogyan alakul ki a könyök alagút szindróma?

A könyök régióban futó perifériás ideget több behatás is kérheti. Ez egy nagyon érzékeny szakasz, fokozottan ki van téve megnyúlásnak és egyéb hatásoknak is. Az ideget körülvevő lágyrészek megduzzadása vagy csontkinövés, sérülés, túlzott használat lehet az oka a panaszoknak.

Ez a kórkép nagyon gyakori megerőltető fizikai munkát végzőknél és sportolóknál.

A tünetek eleinte éjszaka jelentkeznek a betegség előrehaladtával azonban napközben is megjelenhetnek.

Hogyan kezeljük a könyök alagút szindrómát?

Ennél a kórképnél is először konzervatív módon történik a kezelés, tehermentesítéssel, gyógyszeres kezeléssel. Ezenkívül elvégezhető a műtéti kezelés is, melyet kézsebész szakorvos végez.

Az ízületi, ínhüvely ganglion tünetei:

A ganglion puha tapintású folyadékkal telt csomóként jelenik meg a különböző testrészeken. Leggyakoribb a csukló kézhát vagy tenyéri felszínen, esetleg bokánál térdnél.

A tapintható ganglion az ízület hajlításakor gyakran visszahúzódik. A végtag mozgatás során kattanás és becsípődés is tapasztalható esetenként.

A ganglion lehet panaszmentes, de egyes esetekben fájdalmat okozhat és csökkenti az ízület mozgathatóságát is.

Hogyan kezelhető a ganglion?

A legfontosabb a pontos diagnózis, amely klinikánkon kézsebészeti szakvizsgálattal és ultrahangvizsgálattal lehetséges.

A ganglion kezelése:

Műtéti eltávolítás akkor válhat indokolttá, ha deformitást és panaszokat okoz, nyomást gyakorol a környező idegekre, fájdalmat zsibbadást izomgyengeséget hoz létre.

A ganglionban felgyülemlett folyadék leszívása ritkán okoz teljes gyógyulást, ezzel szemben a műtéti ganglion eltávolítása során a teljes cysticus képlet a burokkal együtt eltávolításra kerül.

Mi a pattanó ujj?

Ez a jelenség az egyik leggyakoribb, kézen előforduló elváltozás, melynek hátterében ínhüvelygyulladás áll. A kézen futó inak körül kialakuló ínhüvely szűkülete okozza. Ez esetben az ujjak ki nyújtásakor jellegzetes pattanó hang és érzés jelentkezik.

A pattanó ujj akkor alakul ki, ha az ín egy rövid szakaszán csomó képződik vagy az ínhüvelyen gyulladásos felrakódások jönnek létre. Az ujj mozgatásakor ennek a megvastagodott résznek át kell csúsznia a csatornán, ami egy jellegzetes hangot és érzést okozhat.

Hogyan kezelhető a pattanó ujj?

A kezelés legfontosabb feladata az ujjak funkciójának helyreállítása. A korai felismerés fontos, a kezelése nemcsak műtéti lehet. Amennyiben a konzervatív kezelést nem hoz végleges javulást, műtét válik indokolttá.

A pattanó ujj műtét

A műtét során az érintett ínhüvely területét feltárják, a szűkületet megszüntették.

Kézsebészet műteteink

  • Alagút szindrómák: carpal tunnel, cubital tunnel
  • Pattanó ujj
  • Ínvarrat
  • Ínhüvely ganglion
  • Ízületi ganglion
  • De Quervain szindróma
  • Dupuytren kontraktúra

Kézsebészeti rendelésünkön segítünk abban, hogy még többet tudjon meg egy-egy tervezett, illetve ajánlott beavatkozás körülményeiről, annak hasznáról, megismerje előnyeit, kockázatait is. Felvázolva a műtét mellett és esetleg ellene szóló érveket, az egyéni állapot, a körülmények és a kivizsgálási eredmények függvényében. Tanácsainkkal igyekszünk segíteni pácienseinket abban, hogy betegségük kezelésével kapcsolatban a számukra legjobb döntést hozzák meg.

Rendkívül fontos, hogy a kezelésről kellő szakmai tudás birtokában tapasztalt kézsebész szakorvos döntsön, mert jó eredmény csak megfelelő kivizsgáláson alapuló terápiás döntéstől várható. Azért, hogy Önnél indokolt esetben, kellő időben megtörténjen a műtéti beavatkozás, de feleslegesen ne alkalmazzák, forduljon bizalommal az Oliva Med Magánklinika kézsebész szakorvosához.

Dr. Bíró Edit - kézsebész és baleseti sebész szakorvos, főorvos
Oliva Med Magánklinika Bejelentkezés:+36709776004