Ecografie

Mi is az ultrahang?


Az ultrahang olyan mechanikai rezgés, amelynek frekvenciája 20 kHz és 100 MHz között mozog. Az ember hallása 20 Hz-től 20 kHz-ig terjed, vagyis nem olyan fejlett, hogy hallja az ultrahangot. Az ultrahangnak az orvosi gyakorlatban jelentős szerepe van, fontos képalkotó módszer. Segítségével egyes betegségek még akár tünet- és panaszmentes állapotban is felfedezhetőek.

Van-e káros hatása az ultrahangos vizsgálatoknak?


Az ultrahang nem ártalmas. A röntgennel ellentétben az ultrahang készülék nem bocsát ki káros sugarakat A vizsgálat nem jár kellemetlenséggel, akár naponta ismételhető.

Mikor ajánlott a vizsgálatokon történő részvétel?


Mivel az ultrahangnak semmilyen káros hatása nincs, így gyakorlatilag a csecsemőktől kezdve egészen időskorig mindenkinél alkalmazható. Az emberek elsősorban panaszok miatt mennek el egy ultrahangos vizsgálatra, azonban fontos hangsúlyozni, hogy megelőzés céljából mindenkinek 1-2 évente ajánlott egy szűrő jellegű vizsgálaton részt vennie. 50 éves kor felett javasolt a rendszeres hasi-kismedencei ultrahang vizsgálat mellett a nyaki erek ultrahang vizsgálata is.

 

Milyen szervek vizsgálhatóak ultrahanggal?


hasiHas (máj, epeutak, hasnyálmirigy, lép, vesék, hasi aorta)

Hasi vizsgálat: a szervek megnagyobbodása, szerkezeti eltérése, daganatok kimutatása, nagy valószínűséggel meghatározható, hogy jó vagy rosszindulatú daganatokról van szó. Gyulladások, , esetenként működési zavarok, epekövesség, vesekövesség, fejlődési rendellenességek.


hereKismedence (húgyhólyag, nők esetében méh és petefészkek, férfiak esetében prosztata)

Herezacskó vizsgálata: herék szerkezete, gyulladása, daganatai, hereburkok elváltozásai, herevisszér jelenléte.

emloEmlők:

Emlő vizsgálatnál: ciszták, jó és rosszindulatú daganatok, egyéb szerkezeti eltérések.

Az emlő orvosi diagnosztikus vizsgálatában alapvető az ultrahang és 30-35 éves kortól a mammográfia.

Az emlőultrahang a körülírt eltérések (cysta, daganat) igazolásában nagyon pontos, de nem csalhatatlan vizsgálati módszer.

A 35 éves kor alatt a női emlő dús mirigyállománya a hagyományos röntgen mammográfia számára csak korlátozottan vizsgálható. Ebben az életkorban egy tapintható elváltozásról ultrahang vizsgálattal eldönthető, hogy folyadéktartalmú (ciszta), vagy szöveti szerkezetet mutat, hogy egymagában vagy többedmagával van-e jelen. Az eredmény ismeretében lehet dönteni  arról, hogy kontroll ultrahang, mintavétel illetve további vizsgálatok szükségesek-e.


A nagy feloldóképességű vizsgálófej segítségével megállapíthatóak a tejutak tágulatai, a mirigyállomány gyulladásos folyamatai is.

35 év felett az emlőszerkezetből adódóan ultrahang vizsgálattal önmagában nem deríthető fel valamennyi korai emlőrák. A pontosabb véleményalkotáshoz, az esetleges rosszindulatú folyamat biztosabb felismeréséhez emiatt (néhány kivételtől eltekintve) bizonyos időszakonként a mammográfia elkészítése is szükséges.

A vizsgálat az emlők, valamint a kétoldali hónaljárok, kulcscsont alatti területek, valamint a szegycsont környezetének a vizsgálatát is tartalmazza, melynek során megnagyobbodott, kóros nyirokcsomókat is fellehet ismerni.

Előkészítés:

A vizsgálat különleges előkészítést nem igényel. A vizsgálatnál az emlőket kell szabaddá tenni, tehát célszerű úgy öltözni, hogy e terület egészen a derékig könnyen szabaddá tehető legyen.

A vizsgálat átlagos hossza: 15-20 perc.

A fennt leírtaknak megfelelően az emlők ultrahangos vizsgálata nagyon fontos, de nem csalhatatlan módszer. Ezért a vizsgálatok között az emlő havi rendszeres önvizsgálata feltétlenül szükséges.Ezt lehetőleg ugyanabban az időben, a vérzés elmúltával ajánlott megtenni. Amennyiben számottevő változást észlel az emlők állagában , csomót tapint,véres váladékozást vagy nem múló bőrpírt lát, akkor forduljon kezelőorvosához vagy jelentkezzen ismételt vizsgálatra.  nyirokNyirokrégiók, lágyrészek


Lágyrészek vizsgálata: jó és rosszindulatú daganatok, izom – ínsérülések, felszaporodott folyadékgyülemek. Nyirok régiók vizsgálata során kimutathatóak a gyulladásos vagy daganatos kóros nyirokcsomók.Ízületek ( pl.térd, váll)
terd

Ízületek vizsgálata: ízületi folyadék, cysták, ganglionok jól kimutathatóak, egyes inak, szalagok szakadása is diagnosztizálható. ízületi degeneratív folyamatok kimutatása is lehetséges.erekErek pl. Nyaki nagy erek, illetve a végtagok vénái

 
Nyaki verőerek vizsgálata: az artériák falában kialakult meszesedések, kóros szűkületek és elzáródások. Kóros irányú áramlás.


 Mely szervek nem vizsgálhatók ultrahanggal?
gyomorA gyomor és a belek.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy ezen szervek elsődleges vizsgáló módszere az endoszkópia valamint a kontrasztanyaggal való feltöltéses vizsgálat.

Az ultrahang vizsgálat során esetenként azonban előfordul, hogy szembesülünk nagyobb béldaganattal, bélfalvastagodással járó bélgyulladásokkal.Szükséges-e beutaló az ultrahangos vizsgálatokhoz?


Amennyiben a páciens magánúton kívánja elvégeztetni a vizsgálatot, abban az esetben nem szükséges a beutaló.


vizsgalatHogyan zajlik egy ultrahangos vizsgálat?


A páciens a vizsgálandó testrészét szabaddá teszi, ezután lefekszik a vizsgálóágyra. Az orvos ultrahangos zselével bekeni a vizsgálandó részt, melyet ezután megvizsgál. A páciens írásban megkapja az eredményt.Mennyi időt igényel egy ultrahang vizsgálat?


Általában 15-20 perc szükséges egy vizsgálathoz.


gyakorisagMilyen gyakorisággal ajánlott?


Panaszok esetén mihamarabb, egyébként a korábbi vizsgálatok során meghatározott kontrollok időpontjában történjen vizsgálat.

Egyébként általános egészségi állapottól és rizikófaktortól függően 1-2 évenként javasolt.


Előkészítés:

  • Csak a hasi ultrahang vizsgálat igényel előkészülést.
  • A vizsgálat előtt 5-6 órával már nem szabad étkezni. Kávé fogyasztása sem megengedett!
  • Csak szénsavmentes vizet lehet inni ebben az időszakban.
  • A rendszeresen szedett gyógyszereket vízzel be lehet venni.


Fontos hogy a hugyhólyag vizelettel telve legyen, ezért a vizsgálat előtti órában szénsavmenes víz fogyasztása javasolt.


Előző nap ne fogyasszon puffasztó ételeket, mert a bélgázok nehezítik egyes szervek megítélését.Dr. Tasnádi Tünde